ßßß Cookit - przepis na Lody truskawkowe bez jaj wg Davida Lebovitza

Lody truskawkowe bez jaj wg Davida Lebovitza

nazwa

Wykonanie

Robi się co raz goręcej i piękniej... Wraz z upałami co raz chętniej sięgamy po lody. Po lodach herbacianych postanowiłam spróbować truskawkowych. Można je przygotowywać zarówno z, jak i bez, maszyny do lodów. Kwaśna śmietana podkreśla smak truskawek. Przepis pochodzi z książki Davida Lebovitza " The perfect scoop". W oryginale dodane truskawki są świeże, ja jednak wykorzystałam truskawki z których był robiony sok, a następnie miały iść przerobione na dżem (a więc takie trochę wyciśnięte i zmęczone ;). Myślę, że można też użyć dżemu truskawkowego, trzeba zmniejszyć wtedy ilość cukru.
Lody truskawkowe (ok. 1 litr)
450 g truskawek
150 g cukru
250 ml kwaśnej śmietany
240 ml śmietanki kremówki
1 łyżka wódki (pominęłam)
Jeśli używamy świeżych truskawek: pokroić truskawki na plastry, wymieszać z cukrem i wódką, zostawić na ok. 1 godzinę, od czasu do czasu przemieszać.
Jeśli używamy truskawek np. z robienia soku - pomijamy czynność krojenia na plastry, wszytskie składniki mieszamy razem (wg opisu poniżej).
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i miksujemy. Najlepiej gdy zostaną jeszcze małe kawałki truskawek, a nie będą zmiksowane na gładko.
Masę przekładamy do maszyny do lodów lub do pudełka. Jeśli nie mamy maszyny - najlepiej przemieszać lody raz na godzinę, mniej więcej podczas 3 godzin.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/06/Lody-truskawkowe-bez-jaj-wg-Davida-Lebovitza.html