Wykonanie
Robi się co raz goręcej i piękniej... Wraz z upałami co raz chętniej sięgamy po
lody. Po lodach herbacianych postanowiłam spróbować
truskawkowych. Można je przygotowywać zarówno z, jak i bez, maszyny do
lodów. Kwaśna
śmietana podkreśla smak
truskawek. Przepis pochodzi z książki Davida Lebovitza " The perfect scoop". W oryginale dodane
truskawki są świeże, ja jednak wykorzystałam
truskawki z których był robiony sok, a następnie miały iść przerobione na
dżem (a więc takie trochę wyciśnięte i zmęczone ;). Myślę, że można też użyć
dżemu truskawkowego, trzeba zmniejszyć wtedy ilość
cukru.
Lody truskawkowe (ok. 1 litr)450 g
truskawek150 g
cukru250 ml kwaśnej
śmietany240 ml
śmietanki kremówki1 łyżka
wódki (pominęłam)Jeśli używamy świeżych
truskawek: pokroić
truskawki na plastry, wymieszać z
cukrem i
wódką, zostawić na ok. 1 godzinę, od czasu do czasu przemieszać.Jeśli używamy
truskawek np. z robienia soku - pomijamy czynność krojenia na plastry, wszytskie składniki mieszamy razem (wg opisu poniżej).Wszystkie składniki wkładamy do garnka i miksujemy. Najlepiej gdy zostaną jeszcze małe kawałki
truskawek, a nie będą zmiksowane na gładko.Masę przekładamy do maszyny do
lodów lub do pudełka. Jeśli nie mamy maszyny - najlepiej przemieszać
lody raz na godzinę, mniej więcej podczas 3 godzin.