ßßß Cookit - przepis na Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie wakacji i lata bez lodów. Kiedy są upały jem je praktycznie nałogowo. Kiedyś ograniczałam się do prostych smaków zakupionych w sklepie, a dziś mogę kombinować i przygotowywać lody w domu w zależności od tego na jaki smak mam w danej chwili ochotę. Za oknem jeszcze trochę chłodno, ale upały zbliżają się małymi kroczkami. Z tej okazji i na specjalną prośbę siostry przygotowałam sorbet z truskawek, na które jest właśnie sezon.
Przepis zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.pl.
Składniki:
80 dag truskawek
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki soku z cytryny
1 łyżka wódki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Schłodzić w lodówce.
Ochłodzoną masę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Sorbet można też wykonać bez maszyny: ochłodzoną masę przelać do dowolnego kontenera i umieścić w zamrażarce. Podczas procesu mrożenia kilka razy wyjąć z zamrażarki i miksować, by nie tworzyły się kryształki lodu (co około 30 minut).
Gotowe! :D
Przepis jest naprawdę szybki, a sorbet wyjątkowy i słodki. Ja osobiście wśród lodów, preferuję raczej te mleczne, na jajkach, jednak ten sorbet idealnie będzie się nadawał na upalne dni, kiedy ma się ochotę na bardziej lekkie i owocowe produkty.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?p=1_5&nid=29