Wykonanie
Jesienna propozycja z użyciem dyni, ostatnio zresztą mojej ulubionej bo namiętnie używam nie tylko do dań wytrawnych :-) Dziś w połączeniu z
kokosem zamiast tradycyjnej
śmietanki ... pycha! Trwający remont i wczorajsze jesienne warsztaty zmotywowały mnie do działania nawet w tych trudnych kuchennych warunkach .. nie uwierzycie ale
dynię i polędwiczkę kroiłam na desce opartej na zlewozmywaku... znikoma widoczność bo w kuchni poszło jak na złość światło ale jak widać dałam radę i poszło mega szybko, jak nigdy więc
mogę dopisać, że jest to danie nie dłuższe niż 30 minut pracy w kuchni! Możecie mi jednak pozazdrościć bo smakuje bardzo smacznie!

przepis własnySkładniki: na 5 osóbdwa opakowania muszelek ( użyłam Czanieckich są po 250g )150g dyni200g
polędwiczki wieprzowej1 ząbek
czosnku1
szalotkałyżka czerwonej pasty
curry1 łyżeczka
curry w proszku1
papryczka chiligarść drobno posiekanej
pietruszkipuszka
mleka kokosowego ( użyłam tylko gęstej części )
sól do smakuplastry suszonego
kokosaMakaron ugotuj al' dente według podanej informacji na opakowaniu, w tym czasie pokrój polędwiczkę,
dynię oraz dużo drobniej
szalotkę,
chili i
czosnek. Do woka wlej
olej, rozgrzej go dostatecznie dobrze tak by skwierczał a następnie dodaj plastry
polędwiczki. Przez 2 minuty podrzucaj wokiem tak by polędwiczka równomiernie się usmażyła, gdy zauważysz, że jest ścięta dodaj
szalotkę i
czosnek i jeszcze przez 2 minuty podsmażaj całość na dość sporym ogniu. Dorzuć kostki dyni,
papryczkę chili, pastę
curry oraz sproszkowane
curry, możesz na tym etapie dołożyć gęstą część
kokosowego mleka i zmniejszyć ogień tak by potrawa się dusiła, na końcu dopraw do smaku
solą, ostrości myślę, że wystarczy :-)
Makaron z pewnością już gotowy, odlej gorącą
wodę i zalej
makaron zimną
wodą by przerwać proces gotowania,
makaron powinien być lekko twardawy czyli al' dente , możesz całą ilość
makaronu wrzucić do woka z sosem i zrobić typową pastę lub zwyczajnie nałożyć
makaron do talerzy i polać zawartością woka. Wierzch każdego talerza obsyp
płatkami kokosa :-) Jest bardzo smacznie, polecam!

