Wykonanie
Nie jestem ani wegetarianką ani też weganką, jadam wszystko co tylko chcę, często jadam jednak posiłki wegetariańskie czy wegańskie bo po prostu lubię. Z
mięsa niestety jeszcze nie odważyłam się zrezygnować i może dlatego, że moja rodzina wegańską nie zostanie a jednak trudno zdobyć się na gotowanie tylko dla samej siebie tym bardziej gdy pracuje się w gastronomii. W mojej pracy wypiekam codziennie przynajmniej jedno wegańskie ciasto, mam kilka popisowych i moich ulubionych, które naprawdę w ogóle nie są tylko dla vegan, może je zjeść każdy bo są tak dobre, że trudno się im oprzeć. Są oczywiście ciasta które smakiem dupy nie urywają te markizy urwą Wam nie tylko dupę bo są wyjątkowo pyszne i ten kto je upiecze nie może napisać negatywu o nich! Są pierwszymi wegańskimi
ciastkami, które upiekłam i zaliczam je do popisowych w 100% .. Idealnie chrupiące
ciastka i idealny krem na bazie
tofu - drogiego niestety ale przy takim
ciastku to chyba mało istotne!
Ciastek wychodzi sporo więc możecie krem zrobić z połowy porcji, resztę
ciastek zwyczajnie można przechowywać w słoiku czy puszce :-) Do wegańskiego kremu nie tylko użyłam
tofu ale i ulubionego
masła orzechowego które w ramach testów otrzymałam od Primaviki :-) Dziękuję za pełną rarytasów paczkę a Was koniecznie namawiam na upieczenie tych markizów!

przepis własnySkładniki: na markizy75g
orzechów laskowych60g drobnego
cukrułyżka
oliwy300g
mąki pszennej200g roślinnej
margaryny takiej70g
cukru trzcinowego40g
kakaoPiekarnik nagrzać na 180 stopni C.
Orzechy wysypać na dużą blachę którą po nagrzaniu się piekarnika w nim umieścić. Piec około 10 minut uważając aby
orzechy się nie przypaliły. Uprażone
orzechy przełożyć od razu z blachy na ścierkę kuchenną i pocierając nimi o siebie pozbyć się ciemnej skórki. Jeśli mamy obrane
orzechy wystarczy tylko je uprażyć.W garnku z grubym dnem umieścić
cukier i trzymając na małym ogniu rozpuścić go do otrzymania ciemnego karmelu uważając aby się nie spalił. W tym czasie blachę wysmarować
oliwą. Gdy karmel będzie miał odpowiedni kolor wrzucić do niego uprażone wcześniej
orzechy laskowe a następnie całą masę
orzechową umieścić na przygotowanej wcześniej blasze i zaczekać aż całość ostygnie. Gdy tak się stanie
orzechy z karmelem przełożyć do malaksera i całość zmielić na drobny proszek. Dwie łyżki pozostawić sproszkowanych
orzechów do kremuZ
mąki,
cukru,
margaryny,
kakao oraz proszku z
orzechów wyrobić ciasto, rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, bez papieru się kruszy! Wyciąć wykrojnikiem do
ciastek kółka i przekładać podważając szerokim nożem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170' około 12 minut uważając by nie spalić
ciastek! Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny :-)
Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, jednak gdy ostygną staja się chrupiące i można swobodnie chwytać je w dłoń.Składniki: na krem z
tofu200g
tofu Organic silken takiego3 duże kopiaste łyżki
masła orzechowego Primavika2 łyżki tahini2 łyżki sproszkowanych
orzechów2 łyżki
cukru pudru lub do smaku
Tofu zmiksować ręcznym blenderem razem z pozostałymi składnikami. Przełożyć do worka cukierniczego i nakładać przy jego pomocy krem na ciastkach, następnie przykryć wierzch
ciastek drugim
ciastkiem i wstawić na pół godziny do lodówki. Polać stopioną
gorzką czekoladą wierzch markiz i oprószyć odrobina
orzechów.
Ciastka pyszne, polecam!
