ßßß Cookit - przepis na Święto jabłka ... galette :-)

Święto jabłka ... galette :-)

nazwa

Wykonanie

Święto jabłka należy uczcić przy kawie i przepysznym słodkim wypiekiem, które oczywiście powstało z jabłek! u mnie dziś dawno wymarzone galette, cienkie, płaskie, chrupiące ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej, można by rzec że jest to ekspresowy rodzaj tradycyjnej szarlotki ... zero trudu, prosta i szybka w wykonaniu a za to niezwykle pachnąca i smaczna! Idealna na niedzielny dzień przy wspólnym stole :-) Moje ciasto bierze udział w zabawie Bożeny klik
przepis własny
Składniki:
1/2 opakowania ciasta filo
700g twardych soczystych jabłek
garść rodzynek
100ml białego półwytrawnego wina
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka kardamonu
stopiona kostka masła (200g)
Rodzynki namoczyć w gorącym białym winie. Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w niedbałe kawałki.
Ciasto filo odmrozić. Na blasze do pieczenia ułożyć papier do wypieków i pierwszy płat ciasta filo, przesmarować stopionym masłem dość obficie, nałożyć drugi suchy płat ciasta filo i ponownie przesmarować masłem, postępować w taki sposób do wykończenia ciasta. Na środku wyłożyć pokrojone surowe jabłka, posypać korzennymi przyprawami, cukrem i rozrzucić namoczone wcześniej rodzynki. Brzegi ciasta nałożyć na jabłka tak by były nadal widoczne, ponownie przesmarować wierzch masłem i posypać płatkami migdałów. Nagrzać piekarnik do 180' i piec ciasto około 25 minut do zrumienienia. Gorące ciasto polać strużką miodu i odstawić do ostudzenia.
Smacznego!
Udział w zabawie wzięły następujące osoby:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/09/swieto-jabka-galette.html