Wykonanie
Święto
jabłka należy uczcić przy
kawie i przepysznym słodkim wypiekiem, które oczywiście powstało z
jabłek! u mnie dziś dawno wymarzone galette, cienkie, płaskie, chrupiące ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej, można by
rzec że jest to ekspresowy rodzaj tradycyjnej szarlotki ...
zero trudu, prosta i szybka w wykonaniu a za to niezwykle pachnąca i smaczna! Idealna na niedzielny dzień przy wspólnym
stole :-) Moje ciasto bierze udział w zabawie Bożeny klik

przepis własnySkładniki:1/2 opakowania
ciasta filo700g twardych soczystych
jabłekgarść
rodzynek100ml białego
półwytrawnego wina3 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczka
kardamonustopiona kostka
masła (200g)
Rodzynki namoczyć w gorącym
białym winie.
Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w niedbałe kawałki.
Ciasto filo odmrozić. Na blasze do pieczenia ułożyć papier do wypieków i pierwszy płat
ciasta filo, przesmarować stopionym
masłem dość obficie, nałożyć drugi suchy płat
ciasta filo i ponownie przesmarować
masłem, postępować w taki sposób do wykończenia ciasta. Na środku wyłożyć pokrojone surowe
jabłka, posypać
korzennymi przyprawami,
cukrem i rozrzucić namoczone wcześniej
rodzynki. Brzegi ciasta nałożyć na
jabłka tak by były nadal widoczne, ponownie przesmarować wierzch
masłem i posypać
płatkami migdałów. Nagrzać piekarnik do 180' i piec ciasto około 25 minut do zrumienienia. Gorące ciasto polać strużką
miodu i odstawić do ostudzenia.Smacznego!



Udział w zabawie wzięły następujące osoby: