ßßß Cookit - przepis na Strudel jabłkowy w cieście filo

Strudel jabłkowy w cieście filo

nazwa

Wykonanie

Ostatnie płaty ciasta wykorzystałam na słodko. Ponieważ w domu było dużo jabłek, a domownicy uwielbiają ciasta z jabłkami przygotowałam strudel z jabłkami na podstawie tego przepisu. Moim zdaniem nadzienia może być odrobinę więcej, ale w takiej formie też smakowało.
Składniki:
40 g bułki tartej lub zmiksowanego jasnego chleba
2 łyżki masła
1 spore jabłko (ok 200-250 g)
70 g cukru trzcinowego
40 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
4 płaty ciasta w filo (47 x 35 cm)
masło
Wykonanie:
2 łyżki masła rozpuścić na patelni wrzucić bułkę lub zmiksowany suchy chleb i podsmażać przez 3 - 4 minuty na złoty kolor. Jabłka pokroić w kostkę. Wymieszać z bułką, cynamonem, cukrem i rodzynkami. Odstawić. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na pierwszy płat ciasta wyłożyć 3 łyżki roztopionego masła. Przykryć drugim płatem, docisnąć. Wyłożyć kolejne 3 łyżki masła w inne miejsca niż poprzednio. Przykryć trzecim płatem, znowu wyłożyć 3 łyżki masła 3 innym miejscu i to samo zrobić z czwartym płatem. W ten sposób płaty ciasta posmarowane są w każdym miejscu, chociaż na innych płatach. Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć nadzienie zostawiając ok 2 -3 cm wolnego brzegu. Krótsze boki złożyć do środka tak, aby farsz nie wypadał. Złożyć dłuższy bok, ten gdzie zostawiliśmy 2 cm wolnego ciasta. Zwijać tak jak roladę, ale niezbyt ściśle. Położyć na blasze złączeniem do dołu. Posmarować z wierzchu roztopionym masłem i piec przez ok. 25 minut. Wyjąć i studzić na kratce przez około 20 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/01/Strudel-jablkowy-w-ciescie-filo.html