Wykonanie
Ostatnie płaty ciasta wykorzystałam na słodko. Ponieważ w domu było dużo
jabłek, a domownicy uwielbiają ciasta z
jabłkami przygotowałam strudel z
jabłkami na podstawie tego przepisu. Moim zdaniem nadzienia może być odrobinę więcej, ale w takiej formie też smakowało.

Składniki:40 g
bułki tartej lub zmiksowanego jasnego
chleba2 łyżki
masła1 spore
jabłko (ok 200-250 g)70 g
cukru trzcinowego40 g
rodzynek1 łyżeczka
cynamonu4 płaty ciasta w filo (47 x 35 cm)
masłoWykonanie:2 łyżki
masła rozpuścić na patelni wrzucić
bułkę lub zmiksowany suchy
chleb i podsmażać przez 3 - 4 minuty na złoty kolor.
Jabłka pokroić w kostkę. Wymieszać z
bułką,
cynamonem,
cukrem i
rodzynkami. Odstawić. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Na pierwszy płat ciasta wyłożyć 3 łyżki roztopionego
masła. Przykryć drugim płatem, docisnąć. Wyłożyć kolejne 3 łyżki
masła w inne miejsca niż poprzednio. Przykryć trzecim płatem, znowu wyłożyć 3 łyżki
masła 3 innym miejscu i to samo zrobić z czwartym płatem. W ten sposób płaty ciasta posmarowane są w każdym miejscu, chociaż na innych płatach. Wzdłuż dłuższego
boku wyłożyć nadzienie zostawiając ok 2 -3 cm wolnego brzegu. Krótsze boki złożyć do środka tak, aby farsz nie wypadał. Złożyć dłuższy bok, ten gdzie zostawiliśmy 2 cm wolnego ciasta. Zwijać tak jak roladę, ale niezbyt ściśle. Położyć na blasze złączeniem do dołu. Posmarować z wierzchu roztopionym
masłem i piec przez ok. 25 minut. Wyjąć i studzić na kratce przez około 20 minut.