Wykonanie
Przepis znalazłam na blogu Przy
kuchennym stole jako Nuggetsy Nigelli. Nie znałam wcześniej tego dania, nie
jadłam w Mc Donald's, ale tak mi się spodobało, że postanowiłam popuścić trochę z MM i kupić
krakersy;)Składniki na całą blachę:* podwójna
pierś z kurczaka - dałam 3 duże pojedyncze piersi* 1 duża paczka słonych
krakersów*
maślanka lub
jogurt naturalny - dałam
maślankę*
sól,
pieprz,
słodka papryka,
przyprawa do kurczaka -
przyprawy nie miałam, więc nie dałamPiersi pokroiłam na niewielkie kawałki, włożyłam do miski, dodałam
sól,
pieprz i
słodką paprykę (sporo) i zalałam
maślanką. Odłożyłam do lodówki na kilka godzin, mieszając w międzyczasie 2
razy.Nastawiłam piekarnik na 180*C, wyłożyłam blachę papierem do pieczenia, pokruszyłam
krakersy na proszek. Wkładałam po kilka kawałków
kurczaka do miski z
krakersowym proszkiem, obtaczałam je dokładnie i układałam na blasze. Akurat trwało to tyle, że piekarnik zdążył się nagrzać.Piekłam 30 min - lekko mi się już zaczęły przypiekać od
spodu, więc 2 minutki krócej by się zdało:)Zrobiłam do tego
sos czosnkowy oraz sos ze
śmietany,
majonezu i
keczupu. Podobno oryginalny Mc Donaldowy jest sos z
musztardy,
miodu i odrobiny
majonezu, ale ja
miodu nie miałam. Jedliśmy maczając
kurczaka w sosach, a do tego różne warzywa i dodatki.Baaaardzo dobre:)Jakbym zrobiła dwa talerze, to też byśmy zjedli;)Komentarze