Wykonanie

Zostało mi trochę
szpinaku po tym daniu, więc pomyślałam, że zrobię jajecznicę ze
szpinakiem, czyli odwrotnie niż kiedyś, kiedy to zrobiłam
szpinak z dodatkiem
jajka, który to przepis cieszy się, ku mojemu zdumieniu, niesłabnącym powodzeniem na blogu.Składniki na porcję:* 2 duże
jajka* 2
pieczarki* 1/3 opak.
świeżego szpinaku (umówmy się, że o tej
porze to nie z polskiego
pola;)* 2 łyżeczki masła/oliwy/oleju*
przyprawy:
sól,
lubczyk,
cebulka suszona i świeża,
czosnek niedźwiedzi,
oregano,
sok z cytryny, ostra papr ykaW rondelku rozgrzałam łyżkę
masła, wrzuciłam
szpinak (sł) i po lekkim posypaniu go
czosnkiem niedźwiedzim (o) i odrobin ą
soli (sn) zostawiłam do podduszenia.Na patelni rozgrzałam drugą łyżeczkę
masła, wrzuciłam drobno pokrojone
pieczarki (sn) i mieszając
doda wa łam jeszcze po kolei
cebulkę suszon ą (o), szczyptę
soli (sn), niewielk ą ilość
soku z cytryny (k) i szczyptę
oregano (g).Po odparowaniu
wody wlałam rozbełtane
jajka i mieszałam je do ścięcia się masy.Na talerz wyłożyłam gotowy
szpinak, po bokach jajecznicę, posypałam świeżą
cebulką, lekko oprószyłam
ostrą papryką i z wielkim smakiem zjadłam na śniadanie:)


"Nie możesz uniknąć tego, że ptaki trosk i zmartwień fruwają nad twoją głową, ale możesz nie pozwolić im zbudować gniazd w twoich włosach."przysłowie chińskie