ßßß Cookit - przepis na Zupa z podsmażonym porem, pół-kremowa

Zupa z podsmażonym porem, pół-kremowa

nazwa

Wykonanie

Jesienią powracam do gotowania sycących zup, codziennych ciepłych śniadań i nierzadko też ciepłych kolacji.
Zupa warzywna z podsmażonym porem, lekko tylko zmiksowana okazała się tak wyborna w smaku, że pozostaje tylko żałować, że zdjęcia nijak tego oddać nie mogą...
Może się skusicie:)
Składniki:
pietruszka, 1/2 kalarepy, kawałek marchewki, 1/2 selera
duży por
skrzydło z indyka (można oczywiście pominąć ten składnik)
bazylia, lubczyk, sól, koperek, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny
łyżka masła
Zupa ugotowana wg zasad Kuchni Pięciu Przemian.
Na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki (sł), skrzydło indyka (o) i gotowałam do prawie miękkości tegoż.
A potem po kolei dodawałam i mieszałam: sól morską (sn), bazylię i sok z cytryny (k), lubczyk (g), pietruszkę i kalarepkę (sł), seler (o) i znów gotowałam ok. 20 min, po czym dodałam lekko podsmażony na maśle z rozgniecionym ząbkiem czosnku por. Chwilkę jeszcze potrzymałam na gazie, po czym wyjęłam mięso, a zupę lekko zmiksowałam, tak, aby część warzyw pozostała w kawałkach. Dodałam obrane z kości kawałki mięsa, posypałam koperkiem i zjadłam z grzanką razowego chleba.
"Kochać to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, lecz patrzeć razem w tym samym kierunku"
A. de Saint-Exupery
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/10/zupa-z-podsmazonym-porem-po-kremowa.html