Wykonanie
Jesienią powracam do gotowania sycących zup, codziennych ciepłych śniadań i nierzadko też ciepłych kolacji.Zupa warzywna z podsmażonym
porem, lekko tylko zmiksowana okazała się tak wyborna w smaku, że pozostaje tylko żałować, że zdjęcia nijak tego oddać nie mogą...Może się skusicie:)Składniki:
pietruszka, 1/2
kalarepy, kawałek
marchewki, 1/2
seleraduży
porskrzydło z
indyka (można oczywiście pominąć ten składnik)
bazylia,
lubczyk,
sól,
koperek, ząbek
czosnku, 1/2 łyżeczki
soku z cytrynyłyżka
masłaZupa ugotowana wg zasad Kuchni Pięciu Przemian.Na wrzątek wrzuciłam kawałek
marchewki (sł),
skrzydło indyka (o) i gotowałam do prawie miękkości tegoż.A
potem po kolei dodawałam i mieszałam:
sól morską (sn),
bazylię i
sok z cytryny (k),
lubczyk (g),
pietruszkę i
kalarepkę (sł),
seler (o) i znów gotowałam ok. 20 min, po czym dodałam lekko podsmażony na
maśle z rozgniecionym ząbkiem
czosnku por. Chwilkę jeszcze potrzymałam na gazie, po czym wyjęłam
mięso, a zupę lekko zmiksowałam, tak, aby część warzyw pozostała w kawałkach. Dodałam obrane z kości kawałki
mięsa, posypałam
koperkiem i zjadłam z grzanką
razowego chleba.
"Kochać to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, lecz patrzeć razem w tym samym kierunku"A. de Saint-Exupery