ßßß Cookit - przepis na Ryż z jabłkami, czyli klasyka

Ryż z jabłkami, czyli klasyka

nazwa

Wykonanie

Ryż z jabłkami, potrawa z dzieciństwa, z tym, że wtedy to był ryż zapiekany w piekarniku i robiła go moja babcia.
Teraz jadam rzadko, ale jak sobie przypomnę, to potrafię jeść kilka dni z rzędu i nie nudzi mi się.
Wygląda więc na to, że czeka mnie teraz monodieta jabłkowo-ryżowa, bo sobie przypomniałam;)
S kładniki na porcję:
* 1-2 jabłka, najlepiej Szara Reneta
* ok. 70-80 g ryżu jaśminowego/basmati
* łyżka masła klarowanego
* kawałek imbiru
* szczypta cynamonu albo więcej, jeśli się lubi
* łyżka zmiksowanych z miodem malin (zamrożone, ze zbiorów własnych)
Ryż ugotowałam z dodatkiem pokrojonego kawałka (ok. 1 cm) imbiru. Jabłka obrałam i pokroiłam, a potem uprażyłam z masłem i niewielką ilością wody do rozpadu, co zbiegło się z gotowością ryżu do odcedzenia.
Posypałam jabłka lekko cynamonem, bardziej dla urody niż smaku, bo do cynamonu jakoś nie mogę się ciągle przekonać, a ryż (dla ubarwienia) lekko potraktowałam malinami.
Było klasycznie pyszne:)
A z okazji dzisiejszego Dnia Kota moja kicia, czyli Boczek (imię żeńskie się nie przyjęło i została Boczkiem) w swoich ulubionych pozycjach - jednej mocno introwertycznej, a drugiej wręcz przeciwnie:)
"Potrzebowałem całego życia, by zrozumieć, że nie muszę wszystkiego rozumieć"
Rene Coty
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/02/ryz-z-jablkami-czyli-klasyka.html