Wykonanie

Miałam tak: połowę
brokuła, kilka
pieczarek, kilka plasterków
szynki konserwowej i ochotę na zapiekany obiad. Dokupiłam
pora i zrobiłam pyszną zapiekankę!Jak ją
jadłam, to sobie myślałam jak opisać takie zwykłe,
banalne danie, żeby oddać jakie ono pyszne jest.A pyszne było wyjątkowo!Składniki na jedną porcję:* 1/2
brokuła* kilka
pieczarek* 3-4 plasterki
szynki* 1/2
pora* 2 łyżki
jogurtu greckiego* łyżka
majonezu - u mnie zawsze kielecki*
starty ser żółty - dałam Stary Olęder z Biedronki*
sól, ew.
przyprawyNajpierw nastawiłam piekarnik na 180*C. Starłam
ser, pokroiłam
szynkę.
Pieczarki obrałam, pokroiłam, chwilkę poddusiłam na patelni, dorzuciłam półplasterki
pora i za chwilę
jogurt i
majonez. Przez moment jeszcze trzymałam na ogniu, lekko mieszając. W międzyczasie zblanszowałam
brokuły tzn. wrzuciłam je na chwilkę do wrzącej
wody (chyba to się właśnie nazywa blanszowaniem?)Na dno naczynia wyłożyłam
brokuły, na to paseczki
szynki i zawartość patelni. Na koniec
starty ser i do piekarnika na 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej.

Po wyjęciu miałam posypać jeszcze czymś zielonym, ale zapomniałam. W każdym razie zjadłam całą zapiekankę z wielkim smakiem:)

„ Najbardziej śmieszne pragnienie, to pragnienie podobania się wszystkim.”J.W. GoetheKomentarze