ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki tandoori

Szaszłyki tandoori

nazwa

Wykonanie

Robiłam te szaszłyki już kilka razy, na grillu i na patelni. Z mięsa kurczaka i indyka, ale może być też mięso wołowe.
Przepis pochodzi z książki "Dieta bez zbóż" Josepha Mercoli.
Składniki:
* szklanka piersi z kurczaka/indyka
* papryka czerwona/zielona/żółta
* cebula
* pieczarki
* cukinia
* co kto chce
Marynata:
* po 1/2 łyżeczki: chilli, mielonego kminku, imbiru, łagodnej papryki, kurkumy (to mój dodatek)
* po 1/2 łyżeczki: mielonego cynamonu, szafranu (nie dodaję, bo nie mam), pieprzu i soli
* 2 łyżki utartej cebuli
* 2-3 łyżki jogurtu
* 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowałam marynatę mieszając wszystkie składniki. Wkładałam mięso pokrojone na kawałki i trzymałam albo przez całą noc, albo przynajmniej kilka godzin.
Nadziewałam na patyczki naprzemiennie z pokrojonymi warzywami i opiekałam na grillu lub patelni grillowej po kilka minut. Wołowinę pewnie trzeba opiekać dłużej.
Danie ostre, więc dobrze smakuje z sałatą lub chłodnym dipem jogurtowym dla równowagi smaków.
Polecam:)
"Inteligencja nie polega na tym, że błędów się nie robi, lecz na tym, że szybko się je naprawia"
Bertold Brecht
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/12/szaszlyki-tandoori.html