Wykonanie

Robiłam te szaszłyki już kilka
razy, na grillu i na patelni.
Z mięsa kurczaka i
indyka, ale może być też
mięso wołowe.Przepis pochodzi z książki "Dieta bez zbóż" Josepha Mercoli.Składniki:* szklanka piersi z kurczaka/indyka*
papryka czerwona/zielona/żółta*
cebula*
pieczarki*
cukinia* co kto chceMarynata:* po 1/2 łyżeczki:
chilli, mielonego
kminku,
imbiru, łagodnej
papryki,
kurkumy (to mój dodatek)* po 1/2 łyżeczki: mielonego
cynamonu,
szafranu (nie dodaję, bo nie mam),
pieprzu i
soli* 2 łyżki utartej
cebuli* 2-3 łyżki
jogurtu* 2 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowałam marynatę mieszając wszystkie składniki. Wkładałam
mięso pokrojone na kawałki i trzymałam albo przez całą noc, albo przynajmniej kilka godzin.Nadziewałam na patyczki naprzemiennie z pokrojonymi warzywami i opiekałam na grillu lub patelni grillowej po kilka minut.
Wołowinę pewnie trzeba opiekać dłużej.




Danie ostre, więc dobrze smakuje z
sałatą lub chłodnym dipem
jogurtowym dla równowagi smaków.Polecam:)

"Inteligencja nie polega na tym, że błędów się nie robi, lecz na tym, że szybko się je naprawia"Bertold Brecht