Wykonanie

Ten przepis czekał na realizację bez mała 3 lata. Ale się doczekał:)Znalazłam go na
Palecie Smaku i od razu wzbudził moje zainteresowanie, mimo, że to było wczasie, gdy nawet pojęcia nie miałam, że jest coś takiego jak
mąka z
ciecierzycy.Teraz już wiem i ostatnio zwłaszcza używam często. Te szaszłyki robiłam już jakiś czas temu, dopiero
potem pappadums i naleśniki z
ciecierzycy.Robiłam je dwa
razy, tzn. raz to były szaszłyki, a za drugim razem po prostu same warzywa. Poczyniłam niewielkie zmiany w stosunku do oryginalnego przepisu.Składniki na 6 szaszłyków:* 1/2
brokuła* mały
kalafior* 3 rodzaje
papryki: biała, żółta i czerwona*
czerwona cebula* kilka
pieczarekCiasto:* szklanka
jogurtu* 3 łyżki
mąki z
ciecierzycy* łyżeczka pasty
curry łagodnej* łyżeczka
curry* łyżeczka
kurkumy* łyżeczka czerwonej
słodkiej papryki* 3 wyciśnięte ząbki
czosnku (lub, jak w przepisie, pasta czosnkowa)*
sól*
sok z limonkiPiekarnik ustawiłam na temp. 200* C.
Brokuła i
kalafiora podzieliłam na różyczki i gotowałam na parze kilka minut.
Pieczarki i
papryki pokroiłam na mniejsze kawałki,
cebulę na ćwiartki.W dużej misce wymieszałam
jogurt z
mąką,
przyprawami i
sokiem z cytryny. I zamiast najpierw w misce umieścić warzywa i pokryć je
ciastem, ja je ponadziewałam od razu na patyczki.

Nietrudno się domyślić, że tak przygotowane szaszłyki nie zmieściły się w misce;). Cóż było robić, poukładałam je na blasze wyłożonej papierem i w takiej pozycji pędzelkiem nanosiłam ciasto najpierw z jednej, a
potem, po odwróceniu, z drugiej strony.

Włożyłam blachę do piekarnika i po kilkunastu minutach miałam zamiar je odwrócić na drugą stronę, ale że nie posmarowałam papieru
oliwą, tak jak było zalecone, w związku z czym nie byłam w stanie tego zrobić, szaszłyki piekły się więc tylko z jednej strony. W połowie pieczenia, czyli po ok. 15 minutach włączyłam opcję grill.

Robiąc to danie drugi raz już nie bawiłam się w patyki i szaszłyki, tylko kawałki warzyw obtoczone dobrze w cieście układałam na rozgrzanej i pokropionej
oliwą patelni i tak je grillowałam.


Bardzo fajne danie, polecam:)


"To co kochamy,
mówi nam, jakimi jesteśmy."Thomas Merton