ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki indyjskie z brokuła i kalafiora

Szaszłyki indyjskie z brokuła i kalafiora

nazwa

Wykonanie

Ten przepis czekał na realizację bez mała 3 lata. Ale się doczekał:)
Znalazłam go na Palecie Smaku i od razu wzbudził moje zainteresowanie, mimo, że to było w
czasie, gdy nawet pojęcia nie miałam, że jest coś takiego jak mąka z ciecierzycy.
Teraz już wiem i ostatnio zwłaszcza używam często. Te szaszłyki robiłam już jakiś czas temu, dopiero potem pappadums i naleśniki z ciecierzycy.
Robiłam je dwa razy, tzn. raz to były szaszłyki, a za drugim razem po prostu same warzywa. Poczyniłam niewielkie zmiany w stosunku do oryginalnego przepisu.
Składniki na 6 szaszłyków:
* 1/2 brokuła
* mały kalafior
* 3 rodzaje papryki: biała, żółta i czerwona
* czerwona cebula
* kilka pieczarek
Ciasto:
* szklanka jogurtu
* 3 łyżki mąki z ciecierzycy
* łyżeczka pasty curry łagodnej
* łyżeczka curry
* łyżeczka kurkumy
* łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
* 3 wyciśnięte ząbki czosnku (lub, jak w przepisie, pasta czosnkowa)
* sól
* sok z limonki
Piekarnik ustawiłam na temp. 200* C.
Brokuła i kalafiora podzieliłam na różyczki i gotowałam na parze kilka minut. Pieczarki i papryki pokroiłam na mniejsze kawałki, cebulę na ćwiartki.
W dużej misce wymieszałam jogurt z mąką, przyprawami i sokiem z cytryny. I zamiast najpierw w misce umieścić warzywa i pokryć je ciastem, ja je ponadziewałam od razu na patyczki.
Nietrudno się domyślić, że tak przygotowane szaszłyki nie zmieściły się w misce;). Cóż było robić, poukładałam je na blasze wyłożonej papierem i w takiej pozycji pędzelkiem nanosiłam ciasto najpierw z jednej, a potem, po odwróceniu, z drugiej strony.
Włożyłam blachę do piekarnika i po kilkunastu minutach miałam zamiar je odwrócić na drugą stronę, ale że nie posmarowałam papieru oliwą, tak jak było zalecone, w związku z czym nie byłam w stanie tego zrobić, szaszłyki piekły się więc tylko z jednej strony. W połowie pieczenia, czyli po ok. 15 minutach włączyłam opcję grill.
Robiąc to danie drugi raz już nie bawiłam się w patyki i szaszłyki, tylko kawałki warzyw obtoczone dobrze w cieście układałam na rozgrzanej i pokropionej oliwą patelni i tak je grillowałam.
Bardzo fajne danie, polecam:)
"To co kochamy, mówi nam, jakimi jesteśmy."
Thomas Merton
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/11/szaszlyki-indyjskie-z-brokula-i.html