Wykonanie
Jakiś czas temu miałam małą przygodę z wegetarianizmem - zostałam wegetarianką na 30 dni.Z tego doświadczenia wyniosłam
między innymi nową przyjaźń - przyjaźń z
ciecierzycą!Dziś znowu mnie na nią naszło, a więc przyrządziłam dla mnie i mojej mamy falafele.

Myślę, że jest to oklepany przepis, niemniej dodam moją wersję :)Falafele:Potrzebne nam:
ciecierzycacurrykurkumasólsłodka paprykaCiecierzycę namoczyłam na noc i ugotowałam w lekko osolonej wodzie (wolę takie z ugotowanej, przynajmniej mam pewność, że na pewno się nimi nie zatruję :P). Miksuję na pastę z odrobiną
wody, żeby masa była trochę kleista.Dodaję
przyprawy, lepię kulki i piekę w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.Wiem, że zazwyczaj się je smaży, ale ja wolę zdrowszą wersję tego dania.Niestety powinnam była chyba jednak dodać
jajko czy coś, bo po upieczeniu się rozpadały na talerzu, ale praktyka czyni mistrza :)

Zjadłam je z prostą
sałatką i pieczonymi, ziemniaczanymi kuleczkami. Uwielbiam...