ßßß Cookit - przepis na Genialna owsiano-orzechowa szarlotka!

Genialna owsiano-orzechowa szarlotka!

nazwa

Wykonanie

Często zdarza mi się (czy Wam też?), że jak jakieś przygotowane przeze mnie danie wyjdzie wyjątkowo smaczne, to wydaje się, że już w tym temacie nic lepszego nie jestem w stanie ugotować/upiec.
Ale życie i dalsze doświadczenia pokazują, że tak nie jest.
Robiłam ostatnio kilka ciast z jabłkami i myślałam, że już lepszych nie upiekę, bo się po prostu nie da i już!
Może tak będzie po tym cieście, bo jest zaiste genialne!!! Najlepsze z najlepszych, po prostu szarlotkowe niebo w gębie:D
Do wypieku zainspirował mnie ten przepis; zmieniłam w nim rodzaj mąki, dałam mniej tłuszczu i słodzika i zmieniłam bakalie, z czego może wynikać, że zrobiłam zupełnie inną szarlotkę, ale jestem pewna, że ma ten sam charakter.
Zrobiłam też w mniejszej foremce tj. o śr. 18 cm (miałam nawet obawy, czy ciasto z niej w piekarniku nie wyjdzie;), więc jest wyższe niż pierwowzór.
Składniki:
Ciasto:
* 1 szklanka orzechów włoskich
* 1,5 szklanki mąki owsianej *
* ok. 90 g masła (przy drugiej dałam ok. 60 g i była jeszcze lepsza)
* 1/2 łyżeczki sody
* 40 g ksylitolu
* 2 żółtka
Mus jabłkowy:
* 6 sporych jabłek
* 100 g w sumie: żurawiny, pokrojonych fig i moreli
* 1 łyżka masła
* 1 łyżeczka cynamonu (jak ktoś lubi można dać więcej)
* 1 łyżka miodu
* trochę wody
Beza:
* 2 białka
* łyżeczka ksylitolu
* jeśli użyjemy mąki owsianej certyfikowanej, to szarlotka będzie bezglutenowa
Najpierw zrobiłam ciasto, czyli: uprażyłam dość mocno orzechy na suchej patelni, a po wystudzeniu zmieliłam w młynku do kawy; wsypałam mąkę, sodę, ksylitol i orzechy do miski, wymieszałam, dodałam pokrojone na kawałki zimne masło, ugniotłam chwilę, dodałam żółtka.
Oderwałam 2/3 z ciasta i wgniotłam w dno i boki formy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwałam widelcem i wsadziłam do lodówki razem z pozostałą częścią, której nadałam kształt kuli. Miało tam siedzieć ok. 2 godzin, ale moje tak długo nie odsiedziało, bo mi się już bardzo tego ciasta chciało;)
Ale tymczasem zabrałam się za przygotowanie musu jabłkowego, czyli obrałam i wydrążyłam jabłka, pokroiłam na kawałki i wrzuciłam do rondla na rozgrzaną łyżkę masła. Po chwili dolałam trochę wody i pozostawiłam, mieszając co jakiś czas, do ich całkowitego rozpadu. Po zdjęciu z ognia dodałam bakalie i łyżkę miodu i wymieszałam.
Ubiłam białka dodając na końcu ksylitol.
Teraz, mając wszystkie składowe ciasta już gotowe, wyciągnęłam foremkę, przełożyłam na jej dno mus, na to bezę, a na wierzch miała iść reszta ciasta starta na tarce, ale moje było za miękkie na utarcie, więc je porwałam na kawałki i rozłożyłam i okazało się to bardzo dobrym wyjściem, bo efekt wizualny może "przed" nie był specjalny, ale "po" już jak najbardziej, przynajmniej dla mnie.
Ciasto włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180* C na ok. 40 min.
Tutaj zaraz po wyjęciu z piekarnika:
Nie dałam mu wystygnąć, pierwszy kawałek był z urwanym lekko spodem, bo był tak wiotki, że i tak sukces osiągnęłam, że w takiej formie go zdołałam ułożyć na talerzyku.
Ale co tam niepełny spód, ważne, że w smaku ciasto okazało się POEZJĄ!
Po prostu duża ilość przesmacznego, mocno bakaliowego musu z super ciastem dopełniającym smak tegoż:)
Jeśli macie wrażenie, że czegoś Wam w życiu brakuje, to koniecznie zróbcie to ciasto - poczujecie się dopełnieni:D
Tutaj na drugi dzień, już bardziej zwarte i kruche, choć nie jest to taka klasyczna kruchość:
*****
A to dzisiejsza szarlotka tj. z dn. 9 marca - dałam mniej masła (tylko ok. 60 g) i zamiast 2 białek użyłam 4 z 2 płaskimi łyżeczkami ksylitolu.
Wersja jeszcze lepsza niż pierwsza:)
"Patriotyzm - to przekonanie, że ponieważ ty się tu urodziłeś, jakiś kraj jest lepszy od wszystkich innych."
George Bernard Shaw
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/03/genialna-owsiano-orzechowa-szarlotka.html