Wykonanie
Przyszedł nam smak na
golonkę, została zakupiona.Tym razem jednak miałam ochotę na jakąś modyfikację, bo zwykle przyrządzamy ją gotowaną i jemy z
chrzanem bądź
musztardą.Przeszukałam przepisy i na ich podstawie stworzyłam własny przepis na
golonkę pieczoną na
kapuście:)Składniki na 3 porcje:3 małe goloneczki600 g
kapusty kiszonej1-2
cebule1-2 ząbki
czosnkuprzyprawy:
liście laurowe,
ziele angielskie,
sól, ziarenka
czarnego pieprzu,
kminekNajpierw włożyłam
golonki do
wody z
przyprawami (oprócz
kminku),
cebulą i
czosnkiem i gotowałam do miękkości. Po ugotowaniu
wywar spod golonki odlałam do drugiego garnka i włożyłam do niego
kapustę posypaną
kminkiem (
kapustę można przepłukać, gdy jest za kwaśna). Znów gotowałam do miękkości.Piekarnik nagrzałam do 200 0 C.Wyłożyłam naczynie żaroodporne ugotowaną
kapustą, a na niej poukładałam kawałki
mięsa z
golonki (obrane z kości). Przykryłam szklaną przykrywką i umieściłam w piekarniku. Po chwili zorientowałam się, że
wywar obecny w niewielkiej ilości w naczyniu + zamknięte naczynie powodują, że
golonki bardziej się gotują niż pieką, więc zdjęłam przykrycie i tak zostawiłam do końca pieczenia tj. ok. 40 min.Tu po wyjęciu z piekarnika:
A tutaj już na talerzu: pyszne!!! Mięciutkie, smakowite, a
kapusta jeszcze lepsza:)
"Miarą człowieka nie jest zachowanie w chwilach spokoju, lecz to, co czyni, gdy nadchodzi czas próby"Martin Luther KingKomentarzeGość: sysek, 46-148-0-142.inet-
siec.pl2012/10/11 10:51:52można również szybciej tzn jak dla kawalera 2
golonki wrzucić na ok 3 litry
wody do tego 3 łyzki
wegety lub 2 łyzki
wegety z 2 kostkami
bulionu obgotować na miękko i do pieca w naczyniu żarodopornym wyłożyć
kapuste na to
golonka piec 20 -30 min w tp 180 C