Wykonanie
Kaszanka zapiekana w
kapuście to danie do wykonania w piekarniku, ale w lecie można przyrządzić je na grillu. Obie wersje smakują doskonale.Składniki na 4 porcje:- 4
kaszanki- ok 70 dkg
kapusty kiszonej-1
cebula-3 ząbki
czosnkuDo pieczenia możemy wykorzystać blaszki aluminiowe, ale jeśli ich nie mamy, składamy potrójnie folię aluminiową.
Kapustę płuczemy i solidnie odciskamy.Na dno blaszki układamy cienką warstwę
kapusty a na nią kładziemy
kaszankę w osłonce.
Na
kaszance układamy krążki
cebuli i plasterki
czosnku.
Kaszankę przykrywamy warstwą
kapusty.
Tak przygotowane blaszki zawijamy w folię aluminiową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.Następnie zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 25 minut.
Gotowe i niezwykle aromatyczne. Wystarczy jedynie dołożyć
chleb... no i coś fajnego do picia (może być zimne i z pianką).
Smacznego!