Wykonanie
Znow
chleb :) Pozywny a jakze :) Dzis musze nastawic nowy zakwas. ostatnio mi nie podchodzily zakwasowce nic a nic, a teraz ochota wraca :) Z
chlebowych nowosci, to nareszczcie zakupilam keksowke o dlugosci 30 cm. Koniec z przeliczaniem przepisow na moja 25tke :)Na jeden bochenek o wadze ok. 750 g:300 g
maki zytniej typu 1150 (odpowiada polskiej mace zytniej jasnej)120 g
maki pszennej typu 1050 (odpowiada polskiej mace sitkowej ewt.
moze byc tez grahamowa)120 g
maki pszenej typu 6501 lyzeczka
soli1 1/2 lyzki
octu42 g swiezych
drozdzyW misce wymieszac wszystkie rodzaje
maki. Obsypac dookola
sola i skropic
octem.
Drozdze rozpuscic w 350 ml letniej
wody i wlac do
maki. Wyrobic gladkie elastyczne ciasto ok. 10 minut. Obsypac niewielka iloscia
maki i odstawic do wyrosniecia na 2 godziny. Ponownie zagniesc, uformulowac okragly bochenek o srednicy ok 15 cm, przelozyc na obsypana
maka blache i odstawic do wyrosniecia na 1 godzine (moj
chleb wyrastal w koszu wzrostowym).
Chleb naciac na srodku na krzyz. Piec w nagrzanym piekarniku (z termoobiegiem 180 °C, pozostale 200°C) ok. 35 minut.



Przepis z "Brot & Brötchen
selber machen" nr 1/2010