ßßß Cookit - przepis na Kräftiges Landbrot- Pozywny chleb wiejski

Kräftiges Landbrot- Pozywny chleb wiejski

nazwa

Wykonanie

Znow chleb :) Pozywny a jakze :) Dzis musze nastawic nowy zakwas. ostatnio mi nie podchodzily zakwasowce nic a nic, a teraz ochota wraca :) Z chlebowych nowosci, to nareszczcie zakupilam keksowke o dlugosci 30 cm. Koniec z przeliczaniem przepisow na moja 25tke :)
Na jeden bochenek o wadze ok. 750 g:
300 g maki zytniej typu 1150 (odpowiada polskiej mace zytniej jasnej)
120 g maki pszennej typu 1050 (odpowiada polskiej mace sitkowej ewt. moze byc tez grahamowa)
120 g maki pszenej typu 650
1 lyzeczka soli
1 1/2 lyzki octu
42 g swiezych drozdzy
W misce wymieszac wszystkie rodzaje maki. Obsypac dookola sola i skropic octem. Drozdze rozpuscic w 350 ml letniej wody i wlac do maki. Wyrobic gladkie elastyczne ciasto ok. 10 minut. Obsypac niewielka iloscia maki i odstawic do wyrosniecia na 2 godziny. Ponownie zagniesc, uformulowac okragly bochenek o srednicy ok 15 cm, przelozyc na obsypana maka blache i odstawic do wyrosniecia na 1 godzine (moj chleb wyrastal w koszu wzrostowym).
Chleb naciac na srodku na krzyz. Piec w nagrzanym piekarniku (z termoobiegiem 180 °C, pozostale 200°C) ok. 35 minut.
Przepis z "Brot & Brötchen selber machen" nr 1/2010
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/07/Krftiges-Landbrot-Pozywny-chleb-wiejski.html