ßßß Cookit - przepis na Chutney z czerwonych burakow

Chutney z czerwonych burakow

nazwa

Wykonanie

Jakis czas temu pislam, ze znow sie pojawi u mnie cos z czerwonymi burakami. Zatem zapraszam dzis na chutney- slodko- wytrawny warzywno-owocowy sos do mies.
Na 2 sloiki po 500 ml:
400 g czerwonych burakow
3 cebule
200 g kwaskowatych jablek
imbir w proszku (ok 1 lyzki)
200 ml octu winnego z czerwonego wina
50 ml czerwonego wina
3 gozdziki
6 ziarenek ziela angielskiego
5 lyzek rodzynek
5 lyzek brazowego cukru
sol
Buraki wyszorowac i ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie. Nastepnie obrac i pokroic w kostke. Cebule obrac i pokroic w poltalarki. Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Ocet zagotowac z winem i przyprawami, dodac jablka i cebule, gotowac ok. 10 minut. Dodac buraki, rodzynki i cukier, wymieszac, gotowac ok. 15 minut, nastepnie osolic do smaku i przelozyc do sloikow. Pasteryzowac 15 minut.
Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 1/2011
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/11/Chutney-z-czerwonych-burakow.html