Jakis czas temu pislam, ze znow sie pojawi u mnie cos z czerwonymi burakami. Zatem zapraszam dzis na chutney- slodko- wytrawny warzywno-owocowy sos do mies.Na 2 sloiki po 500 ml:400 g czerwonych burakow3 cebule200 g kwaskowatych jablekimbir w proszku (ok 1 lyzki)200 ml octu winnego z czerwonego wina50 ml czerwonego wina3 gozdziki6 ziarenek ziela angielskiego5 lyzek rodzynek5 lyzek brazowego cukrusolBuraki wyszorowac i ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie. Nastepnie obrac i pokroic w kostke. Cebule obrac i pokroic w poltalarki. Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Ocet zagotowac z winem i przyprawami, dodac jablka i cebule, gotowac ok. 10 minut. Dodac buraki, rodzynki i cukier, wymieszac, gotowac ok. 15 minut, nastepnie osolic do smaku i przelozyc do sloikow. Pasteryzowac 15 minut.Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 1/2011