ßßß
 
            
        
 Na forme o srednicy 26 cm:150 g masla125 ml mleka21 g swiezych drozdzy1 lyzka+ 150 g cukru500 g maki1 jajo+ 1 zoltko2 szczypty soliszczypta proszku do pieczenia500 g truskawekRoztopic 25 g masla, dodac mleko i ogrzac do letniej temperatury. Wymieszac drozdze, 1 lyzke cukru i 75ml mleka z maslem. Wymieszac 250 g maki, sol i 50 g cukru. Zrobic zaglebienie , wlac mleko z drozdzami, przysypac odrobina maki i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 15 minut. Dodac pozostale mleko i jako, zagniesc gladkie ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 30 minut. Stopic 125 g masla i nieco wystudzic. Dodac 250 g maki, 100 g cukru i szczypte soli oraz szczypte proszku do pieczenia. Zagniesc ciasto na kruszonke. Odstawic do lodowki.Truskawki oczyscic, umyc, pokroic na polowki. Ciasto drozdzowe wylozyc do natluszczonej i posypanej maka formy. Odstawic do wyrosniecia na 15 minut. Wylozyc na nie truskawki, a nastepnie kruszonke. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 40 minut.Przepis dopisuje do akcji:Przepis z: "Tina. Kochen und backen" nr 05/2012
Na forme o srednicy 26 cm:150 g masla125 ml mleka21 g swiezych drozdzy1 lyzka+ 150 g cukru500 g maki1 jajo+ 1 zoltko2 szczypty soliszczypta proszku do pieczenia500 g truskawekRoztopic 25 g masla, dodac mleko i ogrzac do letniej temperatury. Wymieszac drozdze, 1 lyzke cukru i 75ml mleka z maslem. Wymieszac 250 g maki, sol i 50 g cukru. Zrobic zaglebienie , wlac mleko z drozdzami, przysypac odrobina maki i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 15 minut. Dodac pozostale mleko i jako, zagniesc gladkie ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 30 minut. Stopic 125 g masla i nieco wystudzic. Dodac 250 g maki, 100 g cukru i szczypte soli oraz szczypte proszku do pieczenia. Zagniesc ciasto na kruszonke. Odstawic do lodowki.Truskawki oczyscic, umyc, pokroic na polowki. Ciasto drozdzowe wylozyc do natluszczonej i posypanej maka formy. Odstawic do wyrosniecia na 15 minut. Wylozyc na nie truskawki, a nastepnie kruszonke. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 40 minut.Przepis dopisuje do akcji:Przepis z: "Tina. Kochen und backen" nr 05/2012