ßßß Cookit - przepis na Weekendowa cukiernia styczen 2013- Salzburger Nockerln ...

Weekendowa cukiernia styczen 2013- Salzburger Nockerln ...

nazwa

Wykonanie

Skladniki dla 4 osob:
Po 250 g czerwonych porzeczek, jagod i truskawek- moga byc mrozone
150 g cukru (ok. 6 lyzek)
100 ml soku wisniowego
10 bialek
6 zoltek
6 lyzek maki
1 lyzka cukru pudru
Owoce zasypac 1 lyzka cukru i zalac sokiem, zagatowac. Gotowac jeszcze przez 5-10 minut.
Bialka ubic na sztywno dodajac szczypte cukru i wsypujac powoli 6 lyzek cukru. Piekarnik ogrzac do 200 °C (z termoobiegiem-180°C). Zoltka ubic, wymieszac z maka. Wylozyc na nie ubite bialka i lekko wymieszac.
Przelozyc do natluszczonej formy i uformowac 3-4 "gory". Piec ok. 12-15 minut na rumiano. Przed podaniem opruszyc cukrem pudrem. Podawac z sosem z owocow. Jeden z wariantow przewiduje ulozenie sosu na dnie naczynia do zapiekania a na nim ulozenie sufletu- mozecie sprobowac i tak.
Przepis na styczniowa cukiernie- skojarzyl mi sie z urlopem w gorach ;) Sama jadlam kiedys to danie w okolicach Salzburga. Zycze wam snieznego stycznia ;)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/01/Weekendowa-cukiernia-styczen-2013-Salzburger.html