Wykonanie
Skladniki dla 4 osob:Po 250 g czerwonych
porzeczek,
jagod i
truskawek- moga byc mrozone150 g
cukru (ok. 6 lyzek)100 ml
soku wisniowego10 bialek6 zoltek6 lyzek
maki1 lyzka
cukru pudruOwoce zasypac 1 lyzka
cukru i zalac
sokiem, zagatowac. Gotowac jeszcze przez 5-10 minut.
Bialka ubic na sztywno dodajac szczypte
cukru i wsypujac powoli 6 lyzek
cukru. Piekarnik ogrzac do 200 °C (z termoobiegiem-180°C).
Zoltka ubic, wymieszac z
maka. Wylozyc na nie ubite
bialka i lekko wymieszac.Przelozyc do natluszczonej formy i uformowac 3-4 "
gory". Piec ok. 12-15 minut na rumiano. Przed podaniem opruszyc
cukrem pudrem. Podawac z sosem z owocow. Jeden z wariantow przewiduje ulozenie sosu na dnie naczynia do zapiekania a na nim ulozenie sufletu-
mozecie sprobowac i tak.Przepis na styczniowa cukiernie- skojarzyl mi sie z urlopem w gorach ;) Sama jadlam kiedys to danie w okolicach Salzburga. Zycze wam
snieznego stycznia ;)