Wykonanie
250 g gotowanych
ziemniaków250 g
miodu150 g
cukru125 g
masła450 g
mąki1 łyżeczka
przyprawy do piernika1,5 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody1
jajkoUgotowane
ziemniaki (jeszcze gorące) rozgnieść - prasą do
ziemniaków lub widelcem. Odstawić.
Miód wlać do garnka, lekko podgrzać i wsypać
cukier.Podgrzewać cały czas mieszając i uważać, aby całość się nie skarmelizowała.Kiedy
cukier się nieco rozpuści, dodać
masło. Mieszać aż do połączenia składników.Rozgniecione
ziemniaki zmiksować mikserem/blenderem na gładką masę. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia.Przestudzoną masę z
miodu masła i
cukru przelać do dużej miski. Dodać
ziemniaki,
mąkę wymieszaną z
przyprawą do piernika,
kakao i
sodą, wbić
jajko. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto odstawilam na jakas godzine do lodowki. Wyjac na omaczony blat, walowac na grubosc 0.5 cm, podczas wałkowania lekko oprószyć
mąką dłonie, stolnicę ikolejno odrywac porcje ciasta. Wycinać foremką kształty. Pierniczki układać na blaszewyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odstępach bo sporo rosną. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C (termoobieg) i piec 10 minut. Pierniczki nie sa twarde i mozna je od razu zjadac.