ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy placek z guszkami

Czekoladowy placek z guszkami

nazwa

Wykonanie

Smakowite polaczenie :)
Na forme o srednicy 24 cm:
3 gruszki
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzki syropu klonowego
100 g czekolady gorzkiej deserowej
125 g margaryny do pieczenia
100 g cukru
2 jajka
250 maki
1/2 paczki proszku do pieczenia (opakowanie przeznaczone na 500 g maki)
150 ml smietanki
2 lyzki konfitury morelowej
Gruszki obrac , przekroic na cwiartki, wyjac gniazda nasienne. Wymieszac sok z cytryny i syrop klonowy. Przelozyc tam gruszki i zamarynowac w lodowce przez 30 minut. Czekolade polamac i rozpuscic w kapieli wodnej. Margaryne utrzec z cukrem na puszysta mase. Po koleji dodawac jajka, wystudzona czekolade. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodawac do ciasta na przemian ze smietanka ciagle ucierajac. Ciasto wylozyc do wysmarowanej tluszczem foremki, na wierzchu ulozyc gruszki odsaczone z marynaty. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem-150°C) ok. 70 minut.
Konfiture rozpuscic na malym ogniu w garnuszku, jeszcze cieply placek posmarowac rozpuszczona konfitura.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/06/Czekoladowy-placek-z-guszkami.html