ßßß
Cookit - przepis na Czekoladowy placek z guszkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Czekoladowy placek z guszkami
Składniki
Gruszka
Sok z cytryny
Syrop klonowy
Czekolada gorzka
Margaryna
Cukier
Jajko
Mak
Proszek do pieczenia
Śmietanka
Konfitura morelowa
Wykonanie
Smakowite polaczenie :)
Na forme o srednicy 24 cm:3
gruszki
2 lyzki
soku z cytryny
2 lyzki
syropu klonowego
100 g
czekolady gorzkiej
deserowej125 g
margaryny
do pieczenia100 g
cukru
2
jajka
250
maki
1/2 paczki
proszku do pieczenia
(opakowanie przeznaczone na 500 g
maki
)150 ml
smietanki
2 lyzki
konfitury morelowej
Gruszki
obrac , przekroic na cwiartki, wyjac gniazda nasienne. Wymieszac
sok z cytryny
i
syrop klonowy
. Przelozyc tam
gruszki
i zamarynowac w lodowce przez 30 minut.
Czekolade
polamac i rozpuscic w kapieli
wodnej
.
Margaryne
utrzec z
cukrem
na puszysta mase. Po koleji dodawac
jajka
, wystudzona
czekolade
.
Make
wymieszac z
proszkiem do pieczenia
, dodawac do ciasta na przemian ze
smietanka
ciagle ucierajac. Ciasto wylozyc do wysmarowanej tluszczem foremki, na wierzchu ulozyc
gruszki
odsaczone z marynaty. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem-150°C) ok. 70 minut.
Konfiture
rozpuscic na malym ogniu w garnuszku, jeszcze cieply placek posmarowac rozpuszczona
konfitura
.
Źródło:
http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/06/Czekoladowy-placek-z-guszkami.html
Przepisy powiązane
Jablecznik z karmelem
Babka makowa
Ciasto z makiem
Babka Kingi
Ciasteczka świąteczne
Składniki powiązane (0)