ßßß Cookit - przepis na Cytrynowa pieczen

Cytrynowa pieczen

nazwa

Wykonanie

« Surowka z czerwonej kapusty
Kruchy mazurek z dzemem ... »
Propozycja na wielkanocny obiad :)
Dla 4 osob:
1 1/2 kg miesa wieprzowego na pieczen np. schab
pieprz, sol
2-3 lyzki oleju
400 g szalotek
0 , 5 l rosolu
3 cytryny
2 lyzki miodu
szalwia suszona
Mieso umyc, osuszyc, posolic i popieprzyc ze wszytskich stron. Obsmazyc na oleju ze wszytskich stron, wyjac z patelni. Szalotki obrac, posiekac i usmazyc na pozostalym oleju. Podlac niewielka iloscia rosolu. Przelozyc do brytfanny, ulozyc na wierzchu mieso, dwie cytryn przekroc na polowe i ulozyc w brytfannie. Wstawic do nagrzanego piekarnika- 160°C. Piec 90 minut. Co jakis czas dolewac rosolu i obracac pieczen. Otrzec skorke z pozostalej cytryny i wycisnac sok. Wymieszac z miodem. Polac pieczen na 20 minut przed koncem pieczenia. Pod koniec pieczenia posypac szalwia (na kilka minut przed koncem) Podawac z sosem utworzonym w czasie pieczenia (mozna ewentualnie zagescic)
Przepis dodaje do akcji:
Przepis z: "Mio" nr 10/2013
środa, 02 kwietnia 2014, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/04/Cytrynowa-pieczen.html