Wykonanie
Karnawalowa slodka przekaska wzorowana na slynnym brazylijskim
drinku, ktory zawiera sporo
limonek i bialego
rumu.

Na ok. 40 sztuk:200 g
maslaskorka otarta z 2
limoneksok z 1
limonki200 g kremowego
serka twarogowego325 g
maki250 g
cukru100 g
cukru pudru1 lyzka bialego
rumu Cachaca
Maslo, skorke otarta z 1
limonki,
serek i
make zagniesc. Ciasto owinac w folie spozywcza i odstawic do lodwoki na co najmniej godzine.
Cukier wymieszac ze skorka otarta z drugiej
limonki. Ciasto podzielic na 4 czesci. Na stolnicy posypac nieco
maki oraz
cukier wymieszany ze skorka z
limonki. Rozwalkowac pierwsza czesc ciasta, podzielic na 12 czesc w ksztalcie trojkatow. Kazda czesc posypac na wierzchu
cukrem. Zawijac rogaliki i ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Tak postepowac z pozostalymi czesciami ciasta. Rogaliki piec w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) na zloty kolor ok. 15-20 minut.
Rum, oraz sok z jednej
limonki wymieszac z
cukrem pudrem. Lukrem smarowac jeszcze cieple
rogali i posypac na wierzchu
limonkowym cukrem.Przepis z "Luara. Kochenm und Backen i Winter" nr 5/2011