ßßß Cookit - przepis na Rogaliki caipirinha

Rogaliki caipirinha

nazwa

Wykonanie

Karnawalowa slodka przekaska wzorowana na slynnym brazylijskim drinku, ktory zawiera sporo limonek i bialego rumu.
Na ok. 40 sztuk:
200 g masla
skorka otarta z 2 limonek
sok z 1 limonki
200 g kremowego serka twarogowego
325 g maki
250 g cukru
100 g cukru pudru
1 lyzka bialego rumu Cachaca
Maslo, skorke otarta z 1 limonki, serek i make zagniesc. Ciasto owinac w folie spozywcza i odstawic do lodwoki na co najmniej godzine. Cukier wymieszac ze skorka otarta z drugiej limonki. Ciasto podzielic na 4 czesci. Na stolnicy posypac nieco maki oraz cukier wymieszany ze skorka z limonki. Rozwalkowac pierwsza czesc ciasta, podzielic na 12 czesc w ksztalcie trojkatow. Kazda czesc posypac na wierzchu cukrem. Zawijac rogaliki i ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Tak postepowac z pozostalymi czesciami ciasta. Rogaliki piec w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) na zloty kolor ok. 15-20 minut. Rum, oraz sok z jednej limonki wymieszac z cukrem pudrem. Lukrem smarowac jeszcze cieple rogali i posypac na wierzchu limonkowym cukrem.
Przepis z "Luara. Kochenm und Backen i Winter" nr 5/2011
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/01/Rogaliki-caipirinha.html