ßßß
Na ok. 40 sztuk:200 g maslaskorka otarta z 2 limoneksok z 1 limonki200 g kremowego serka twarogowego325 g maki250 g cukru100 g cukru pudru1 lyzka bialego rumu CachacaMaslo, skorke otarta z 1 limonki, serek i make zagniesc. Ciasto owinac w folie spozywcza i odstawic do lodwoki na co najmniej godzine. Cukier wymieszac ze skorka otarta z drugiej limonki. Ciasto podzielic na 4 czesci. Na stolnicy posypac nieco maki oraz cukier wymieszany ze skorka z limonki. Rozwalkowac pierwsza czesc ciasta, podzielic na 12 czesc w ksztalcie trojkatow. Kazda czesc posypac na wierzchu cukrem. Zawijac rogaliki i ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Tak postepowac z pozostalymi czesciami ciasta. Rogaliki piec w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) na zloty kolor ok. 15-20 minut. Rum, oraz sok z jednej limonki wymieszac z cukrem pudrem. Lukrem smarowac jeszcze cieple rogali i posypac na wierzchu limonkowym cukrem.Przepis z "Luara. Kochenm und Backen i Winter" nr 5/2011