Jakis czas temu w promocji bylo mleczko kokosowe- zakupilam zatem spora ilosc. Dzis pierwszy propozycja ciasta z wykorzystaniem tego skladnika :) Ostatnio mam "faze" na super proste i szybkie ciasta ucierane :) No i smaczne, oczywiscie ;)Na forme keksowa o dlugosci 30 cm:200 g kandyzowanego ananasa250 g masla250 g cukruszczypta soli4 jajka375 g maki1 opakowanie proszku do pieczenia (przeznaczone na 500 g maki)125 ml nieslodzonego mleczka kokosowego2 lyzki wiorkow kokosowych (zastapilam mielonymi migdalami)2 lyzki kakao w proszku5 lyzeck soku pomaranczowegoKawalki ananasa drobno posiekac i wymieszac z 1 lyzka maki. Maslo ubic z cukrem i sola na kremowa mase. Dodac pojedynczo jajaka ciagle ubijajac. Pozostala make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodawac do masy naprzemian z mleczkiem kokosowym ciagle ubijajac. Mase podzielic na 2 czesci. Do jednej doddac kawalki ananasa i wymieszac a do drugiej kakao, wiorki kokosowe, sok pomaranczowy i wymieszac. Wykladac na przemian do foremki, wygladzic na wierzchu. Piec w uprzednio nagrzanym piekarnkiu w temperaturze 175°C ok 1 godzine. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w srodku.