ßßß Cookit - przepis na Pierniczki z konfitura z pigwy

Pierniczki z konfitura z pigwy

nazwa

Wykonanie

Co roku szukam zamiennika dla miodu w swiatecznych piernikach. Konfitura z pigwy sprawdza sie jak najbardziej :)
Na ok. 50 sztuk
250 g konfitur z pigwy
100 g miekkiego masla
1 lyzeczka skorki otartej z cytryny
1 lyzeczka sody oczyszczonej
350 g maki
2 lyzeczki cynamonu
2 lyzeczki imbiru
szczypta gozdzikow
Maslo utrzec mikserem wraz z konfitura z pigwy i starta skorka z cytryny.. Make wymieszac z soda oczyszcona i dodac do ubitego masla. Dodac przyprawy i zagniesc ciasto. Zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine.
Nastepnie rozwalkowac na grubosc ok. 1 cm. Wykrawac ciasteczka foremkao srednicy 3,5 cm. Ukladac na wylozonych papierem do pieczenia blachach. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 12 minut. Mozna ozdabiac w dowolny sposob.
Przepis z ksiazki: "Das beste zu Weihnachten von dr.Oetker" wyd. Coraverlag, 2012 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/12/Pierniczki-z-konfitura-z-pigwy.html