Wykonanie
Co roku szukam zamiennika dla
miodu w swiatecznych piernikach.
Konfitura z
pigwy sprawdza sie jak najbardziej :)


Na ok. 50 sztuk250 g
konfitur z
pigwy100 g miekkiego
masla1 lyzeczka skorki otartej z
cytryny1 lyzeczka
sody oczyszczonej350 g
maki2 lyzeczki
cynamonu2 lyzeczki
imbiruszczypta gozdzikow
Maslo utrzec mikserem wraz z
konfitura z
pigwy i starta
skorka z cytryny..
Make wymieszac z
soda oczyszcona i dodac do ubitego
masla. Dodac
przyprawy i zagniesc ciasto. Zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine.Nastepnie rozwalkowac na grubosc ok. 1 cm. Wykrawac
ciasteczka foremkao srednicy 3,5 cm. Ukladac na wylozonych papierem do pieczenia blachach. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 12 minut. Mozna ozdabiac w dowolny sposob.Przepis z ksiazki: "Das beste zu Weihnachten von dr.Oetker" wyd. Coraverlag, 2012 r.