ßßß

Na ok. 50 sztuk250 g konfitur z pigwy100 g miekkiego masla1 lyzeczka skorki otartej z cytryny1 lyzeczka sody oczyszczonej350 g maki2 lyzeczki cynamonu2 lyzeczki imbiruszczypta gozdzikowMaslo utrzec mikserem wraz z konfitura z pigwy i starta skorka z cytryny.. Make wymieszac z soda oczyszcona i dodac do ubitego masla. Dodac przyprawy i zagniesc ciasto. Zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine.Nastepnie rozwalkowac na grubosc ok. 1 cm. Wykrawac ciasteczka foremkao srednicy 3,5 cm. Ukladac na wylozonych papierem do pieczenia blachach. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 12 minut. Mozna ozdabiac w dowolny sposob.Przepis z ksiazki: "Das beste zu Weihnachten von dr.Oetker" wyd. Coraverlag, 2012 r.