ßßß Cookit - przepis na Brukselka duszona z suszonymi daktylami

Brukselka duszona z suszonymi daktylami

nazwa

Wykonanie

Brukselka to jedno z moich ulubionych warzyw. Zawsze z niecierpliwoscia czekam na brukselkowy sezon. Jak to dobrze, ze juz sie zaczal! :)
Nieco gorzakawy smak brukselki tworzy ciekawe polaczenie ze slodkimi daktylami i... odrobina miodu.
Dla 4 osob:
1kg brukselki
2 czerwone cebule
1 lyzki oleju
sol, pieprz
100 ml soku jablkoweg
100 ml bulionu warzywnego
80 g suszonych daktyli
2 lyzeczki tymianku suszonego lub posiekanego swiezego
1/2 lyzeczki soku z cytryny
1 lyzeczka miodu
kilka ziarenek kminku
Brukselki oczyscic z wierzchnich lisc, przekroic na polowki. Cebule obrac, pokroic w polkrazki. Na rozgrzanym oleju podsmazyc na brazowo cebule i brukselke przez jakies 4-5 minut. Nastepnie zalac bulionem i sokiem jablkowym, posolic i popieprzyc. Pod przykryciem duscic jeszce jakies 6-7 minut. Z daktyli wyjac pestki i pokroic w paski. Dodac do brukselki wraz z tymiankiem, sokiem z cytryny, miodem i kminkiem. Ewentualnie doprawic do smaku, dusic jeszcze przez 1-3 minuty i podawac.
Przepis z pisam gratisowego supermarketu "Edeka", listopad 2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/11/Brukselka-duszona-z-suszonymi-daktylami.html