ßßß Cookit - przepis na Brzoskwinie zapiekane z bakaliami

Brzoskwinie zapiekane z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Mialy to byc polowki brzoskwin, jednak miazsz zupelnie nie chcial odchodzic od pestek, dlatego pokroilam go na kawalki. Pyszny deser :)
Dla 4 osob:
4 duze brzoskwinie
100 g suszonych sliwek lub rodzynek
kilka daktyli (niekoniecznie)
garsc orzechow wloskich
lyzka siekanch orzechow laskowych lub migdalow
2 bialka
30 g cukru
2 lyzki cukru pudru
szczypta soli
1 lyzka masla
1 l wody
Brzoskwinie sparzyc, obrac ze skorki, wyjac pestki. Jesli ladnie sie wyjmuja to zostawic brzoskwinie w polowkach, jesli nie pokroic na kawalki. W 1 l wody rozpusci 30 g cukru, zagotowac, wlozyc brzoskwinie, ugotowac na w pol miekko. Wyjac z wody. Umyte i osuszone sliwki (rodzynki) pokroic, pokroic tez daktyle i orzechy wloskie. Bakalie usmazyc na lyzce masla przez 2-3 minuty. W naczyniu zaroodpornym ulozyc brzoskwinie, wylozyc na nie bakalie. Bialka ubic z cukrem pudrem i szczypta soli na piane. Piana przykryc owoce. Zapiekac w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 10 minut.
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/07/Brzoskwinie-zapiekane-z-bakaliami.html