Wykonanie
Mialy to byc polowki
brzoskwin, jednak miazsz zupelnie nie chcial odchodzic od pestek, dlatego pokroilam go na kawalki. Pyszny deser :)


Dla 4 osob:4 duze
brzoskwinie100 g suszonych
sliwek lub
rodzynekkilka
daktyli (niekoniecznie)garsc orzechow wloskichlyzka siekanch orzechow laskowych lub migdalow2
bialka30 g
cukru2 lyzki
cukru pudruszczypta
soli1 lyzka
masla1 l
wodyBrzoskwinie sparzyc, obrac ze skorki, wyjac pestki. Jesli ladnie sie wyjmuja to zostawic
brzoskwinie w polowkach, jesli nie pokroic na kawalki. W 1 l
wody rozpusci 30 g
cukru, zagotowac, wlozyc
brzoskwinie, ugotowac na w pol miekko. Wyjac z
wody. Umyte i osuszone
sliwki (
rodzynki) pokroic, pokroic tez
daktyle i
orzechy wloskie.
Bakalie usmazyc na lyzce
masla przez 2-3 minuty. W naczyniu zaroodpornym ulozyc
brzoskwinie, wylozyc na nie
bakalie.
Bialka ubic z
cukrem pudrem i szczypta
soli na piane. Piana przykryc
owoce. Zapiekac w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 10 minut.Przepis uczestniczy w akcji: