ßßß

Dla 4 osob:4 duze brzoskwinie100 g suszonych sliwek lub rodzynekkilka daktyli (niekoniecznie)garsc orzechow wloskichlyzka siekanch orzechow laskowych lub migdalow2 bialka30 g cukru2 lyzki cukru pudruszczypta soli1 lyzka masla1 l wodyBrzoskwinie sparzyc, obrac ze skorki, wyjac pestki. Jesli ladnie sie wyjmuja to zostawic brzoskwinie w polowkach, jesli nie pokroic na kawalki. W 1 l wody rozpusci 30 g cukru, zagotowac, wlozyc brzoskwinie, ugotowac na w pol miekko. Wyjac z wody. Umyte i osuszone sliwki (rodzynki) pokroic, pokroic tez daktyle i orzechy wloskie. Bakalie usmazyc na lyzce masla przez 2-3 minuty. W naczyniu zaroodpornym ulozyc brzoskwinie, wylozyc na nie bakalie. Bialka ubic z cukrem pudrem i szczypta soli na piane. Piana przykryc owoce. Zapiekac w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 10 minut.Przepis uczestniczy w akcji: