Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj zmieniamy kartki na kalendarzu, ponieważ mamy już luty, a jak luty, to Walentynki, które już za dwa tygodnie!Czy myślicie już o słodkich prezentach dla swoich połówek?
Będę mieć dla Was kilka prostych i efektownych pomysłów, które zachwycą nie tylko smakiem, a również wyglądem. Motyw serduszek obowiązkowy oczywiście :-). Zaczniemy od
bezy, czyli słodkich, małych, chrupiących
ciasteczek z
białek.
Wiele osób uważa, że
beza to bardzo trudny deser, zapewniam, że tak nie jest. To tylko kwestia mocnego ubicia
białek i suszenia (nie pieczenia!), aby były śnieżnobiałe i chrupiące.Poniżej prezentuję Wam przepis na serduszka z
bezy, idealne na słodki walentynkowy prezent. Można je również wykorzystać jako dekorację do babeczek lub jakiegoś innego deseru.Skusicie się? Zapraszam!Składniki:4
białka200-250 g
cukru pudruszczypta
soliczerwony barwnik w żelu (w proszku należy najpierw rozpuścić w kilku kroplach
alkoholu lub
wody)Wykonanie:
Białka doprowadzamy do temperatury pokojowej, dodajemy do nich szczyptę
soli i ubijamy na bardzo sztywną pianę.
Następnie ciągle ubijając dodajemy
cukier puder, po łyżce, aż do wyczerpania
cukru. Masa powinna być lśniąca, lekko ciągnąca, a po wyciągnięciu końcówek miksera powinna tworzyć wierzchołki.
Bezę dzielimy na dwie części i połowę barwimy na różowy kolor. Do rękawa cukierniczego nakładamy na jedną połowę biały kolor, a na drugą połowę różowy i wyciskamy
bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można użyć dowolnej tylki, okrągłej lub gwiazdkowej.
Bezy suszymy w lekko uchylonym piekarniku w temperaturze 90-100 st. przez minimum godzinę (zależy to od tego, jak grube są serduszka). Gotowe
bezy studzimy, powinny być bardzo chrupiące.Smacznego!