ßßß
Wiele osób uważa, że beza to bardzo trudny deser, zapewniam, że tak nie jest. To tylko kwestia mocnego ubicia białek i suszenia (nie pieczenia!), aby były śnieżnobiałe i chrupiące.Poniżej prezentuję Wam przepis na serduszka z bezy, idealne na słodki walentynkowy prezent. Można je również wykorzystać jako dekorację do babeczek lub jakiegoś innego deseru.Skusicie się? Zapraszam!Składniki:4 białka200-250 g cukru pudruszczypta soliczerwony barwnik w żelu (w proszku należy najpierw rozpuścić w kilku kroplach alkoholu lub wody)Wykonanie:Białka doprowadzamy do temperatury pokojowej, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na bardzo sztywną pianę.
Następnie ciągle ubijając dodajemy cukier puder, po łyżce, aż do wyczerpania cukru. Masa powinna być lśniąca, lekko ciągnąca, a po wyciągnięciu końcówek miksera powinna tworzyć wierzchołki.Bezę dzielimy na dwie części i połowę barwimy na różowy kolor. Do rękawa cukierniczego nakładamy na jedną połowę biały kolor, a na drugą połowę różowy i wyciskamy bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można użyć dowolnej tylki, okrągłej lub gwiazdkowej.Bezy suszymy w lekko uchylonym piekarniku w temperaturze 90-100 st. przez minimum godzinę (zależy to od tego, jak grube są serduszka). Gotowe bezy studzimy, powinny być bardzo chrupiące.Smacznego!