Wykonanie
Jako dziecko uwielbialam
brukselke :) A i teraz calkiem chetnie wyprobowuje coraz to nowe przepisy z tym warzywem :)


Dla 4 osob:600 g
brukselki1/2 peczka
natki pietruszki6 lyzek
masla5 lyzek bulki tartej2
szalotkilyzka
sosu sojowegoszczypta
cukruszczypta
soliBrukselke oczyscic z zewnetrznych lisci i gotowac 10-15 minut w lekko osolonej i poslodzonej wodzie bez przykrycia. Odcedzic na sicie. Ulozyc w wysmarowanej
maslem formie do zapiekania.
Maslo rozpuscic na patelni, podsmazyc posiekane
szalotki, wsypac
tarta bulke, usmazyc na rumiano. Wlac
sos sojowy, wsypac
pieprz i posiekana
natke pietruszki. Doprawic do smaku
sola.
Brukeslke polac
tarta bulka, wstawic do nagrzanego piekarnika (200°C) i zapiekac przez 10 minut.Jesli ktos chcialby sie dowiedziec, co jest kolorowym tlem moich dzisiejszych zdjec to zaparaszam do mojego robotkowego bloga :)Przepis na podstawie przepisu z "Poradnika domowego" nr 3/2014. Przepis zglaszam do akcji: