Wykonanie
Renkoldy wydaja mi sie nieco staroswieckie i kojarza sie z Mama, ktora czesto opowiadala o ogrodach w rodzinnej miejscowosci, tuz przy domu z pysznymi
renklodami...

Na forme o srednicy 26 cm:200 g
masla150 g mielonych migdalowszczypta
soli250g + 2 lyzki
cukru2 lyzki tartej bulki750 g renklodow
Maslo stopic, wystudzic nieco.
Make wymieszac z
migdalami,
sola i 250 g
cukru. Wylac
maslo i zagniesc ciasto. Forme wylozyc papierem do pieczenia, wylepic 2/3 ciasta, odstawic do lodowki na 30 minut, odstawic do lodowki na 30 minut rowniez pozostale ciasto zawinete w folie spozywcza.
Renklody umyc, oczyscic z pestek. Nastepnie rozlozyc na przygotowanym placku, posypac 2 lyzkami
cukru i
tarta bulka. Nastepnie z pozostalego ciasta posypac kruszonke na wierzchu. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C) ok. 25-35 minut.

Przepis z: "Luara. Backen" nr 1/2009