ßßß Cookit - przepis na Bozonarodzeniowe maslane buleczki z Nowego Orleanu

Bozonarodzeniowe maslane buleczki z Nowego Orleanu

nazwa

Wykonanie

Znowu u mnie dzis kuchnia rodem zza oceanu :) Przepis wzielam z ksiazki Dorotehei Benton Frank "Czar milosci". To krotka powiesc rozgrywajaca sie w czasie Swiat Bozego Narodzenia na amerykanskim Poldniu w okolicach Nowego Orleanu. Ksiazka zawiera aneks z przepisami kuchennymi. Buleczki smakuja najlepiej zaraz po wyjeciu z pieca, jak tylko nieco przestygna. Nie sa slodkie. Gdyby ktos chcial przeczytac moja recenzje tej powiesci, to zapraszam tutaj .
Na ok. 20 sztuk:
2 szklanki maki + 3 lyzeczki proszku do pieczenia+ 1 lyzeczka soli (Wszystko wymieszac)
szzcypta soli
160 g schlodzonego masla lub margaryny do pieczenia (Maslo daje naprawde maslany smak ;) )
160 do 180 ml mleka lub maslanki
bialko z jajka wymieszane z 1 lyzka zimnej wody
Make wymieszana z proszkiem i sola wsypac do duzej miski, dodac jeszcze szczypte soli i posiekane maslo. Rozetrzec maslo palcami na malenkie czastki ok. pol centymetra. Zrobic zaglebienie i wlac mleko badz maslanke. Ciasto moze sie klejic, ale takie powinno byc! Wyjac z miski na opruszona maka stolnice i zagniesc bardzo delikatnie. Rozwalowac na grubosc ok. 1 cm. Odczekac chwile. Powycinac za pomoca opruszonej maka szklanki buleczki o srednicy 5cm. Ponownie zagniec ciasto i znow wyciac buleczki. Buleczki ulozyc na wylozonej papierem do pieczenia blaszcze. Posmarowac bialkiem zmieszanym z woda. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w tempertaurze 230°C ok. 8-10 minut na zloty kolor.
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/12/Bozonarodzeniowe-maslane-buleczki-z-Nowego-Orleanu.html