ßßß Cookit - przepis na Naleśniki klasyczne z jabłkami najlepsze

Naleśniki klasyczne z jabłkami najlepsze

nazwa

Wykonanie

Witam kochani. W jesienny podwieczorek deser z pieczonych jabłek w cieniutkim cieście to rarytas, do tego tani i szybki w przygotowaniu - po prostu niebo na języku. Ciasto naleśnikowe podkręcam świeżą maślanką, która sprawia, że naleśniki są mięciutkie i delikatne. I nie są to racuchy, bo nie smażę ich w głębokim tłuszczu...
Składniki na 3-4 porcje
3 spore jabłka
Ciasto:
szklanka mąki pszennej z małym brzuszkiem
około 3/4 szklanki maślanki lub mleka czy wody
1 całe jajo
szczypta soli
2-3 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia
Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie
Wyrabiam ciasto tak, żeby było gęściejsze od typowego naleśnikowego. Dzięki temu lepiej przyklei się do plastrów jabłek. Odstawiam ciasto na kilkanaście minut, żeby odpoczęło i jeszcze trochę zgęstniało. W tym czasie zabieram się za jabłka. Wybieram takie owoce, które szybciej miękną w wyższej temperaturze - na przykład kortlandy. Obieram owoce i wydrążam gniazda nasienne tak, żeby jabłka pozostały całe. Kroje na dość grube plastry, żeby poczuć smak owoców a ciasto będzie jedynie delikatną cienką koszulką. Zanurzam kolejno w cieście plastry owoców, czekając aż spłynie nadmiar i układam na rozgrzanym tłuszczu. Krótko smażę na umiarkowanym grzaniu do zrumienienia. Osączam na bibule. Jeśli wybierzemy słodkie przyjemne w smaku jabłka nie musimy dodawać ani cukru ani miodu. Mniammm!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/10/nalesniki-klasyczne-z-jabkami-najlepsze.html