Wykonanie
Osobiście nie znam osoby która nie lubiłaby pierogów. Z
mięsem,
kapustą,
grzybami,
szpinakiem czy na słodko z
owocami. Każdy znajdzie coś dla siebie!Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto pierogowe. Istnieją dyskusje czy ciasto pierogowe z dodatkiem
jajka to jeszcze ciasto pierogowe czy już
makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka z których sama korzystam i uważam za godne polecenia.
Składniki:300 g
mąki pszennej250 ml gorącej
wody1/4 łyżeczki
soliDo miski wsypać
mąkę i
sól. Następnie dolewać stopniowo ciepłą
wodę i mieszać łyżką. Kiedy
mąka z
wodą połączą wyrabiania ciasto ręką. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki.Zalety: ciasto miękkie i sprężyste, bardzo nieskomplikowana receptura, większą elastyczność ciasta można uzyskać wlewając gorącą
wodę.Ciasto z dodatkiem
jajek:przepis mojej teściowej - mistrzyni pierogobrania;)Składniki:4 szklanki
mąki pszennejSzklanka
wodyDwa
jajka M¼ łyżeczki
soliZ
mąki,
wody,
jajek i
soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga.Zalety: bardzo smacznie, dobrze się wyrabia i łatwo rozwałkowuje (nie cofa się przy wałkowaniu) i lepi.
Ciasto na
maślance:Robiłam je z ciekawości bo chciałam wypróbować krążący po znajomych przepis. Ciasto dobrze się wyrabia i lepi ale przy rozwałkowywaniu się cofa co mnie osobiście trochę denerwowało bo nie mogłam uzyskać pożądanej grubości.Składniki:1kg
maki pszennje1l
maślankisólSkładniki ciasta wsypać do miski i wyrobić najpierw łyżką a następnie ręką elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać kółka.Zalety: łatwy do zapamiętania przepis, smaczne ciasto, łatwo się lepi.Ciasto z dodatkiem
masła (moje ulubione)Składniki:300g
maki pszennej tortowej
żółtko jajka160ml gorącej
wody50g miękkiego
masłaszczypta
soliW garnku rozgrzewamy łyżkę
masła i przesmażamy na niej
kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością
wody i dusimy do miękkości dolewając
wody w razie potrzeby.
Kapustę drobno siekamy. Łączymy z
grzybami, łyżką
masła,
sola i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Z
maki,
żółtka,
masła,
wody i szczypty
soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła.Zalety: bardzo smaczne, miękkie, łatwo się wyrabiające i lepiące, nie cofa się przy wałkowaniu, nie rozwala w trakcie gotowania, dla mnie IDEAŁ! :)