Kolejna edycja Waniliowego weekendu rozpoczyna sie u mnie waniliowym sernikiem. Robi sie go bardzo szybko, a smakuje przepysznie :) Polecam tez na wielkanocny stol :)Na forme o srednicy 26 cm:200 g herbatnikow100 g masla125 g cukru2 torebki czarnej herbaty aromatyzowanej o smaku waniliowym3 jajka1/2 lyzeczki cynamonu800 g podwojne kremowego serka typu Philadelfia1 opakowanie budyniu waniliowego (35 g)1 lyzeczka skorki otartej z cytryny2 lyzki soku cytrynowegoHerbatniki wlozyc do foliowego woreczka,a nastepnie za püomoca walka do ciasta pokruszyc na drobno. Dodac rozpuszczone maslo i 1 lyzke cukru- wymieszac dokladnie. Masa herbatnikowa wylozuc foremke. Herbate zaparzyc w 100 ml wrzatku przez 6 minut, nastepnie wyjac i odsaczyc torebki, odstawic herbate do wysygniecia. Pozostaly cukier ubic z jajkami na kremowa mase. Dodac serek, cynamon, budyn waniliowy, sok i skorke z cytryny oraz herbate. Wymieszac a nastepnie wylozyc na ciasteczkowyspod. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 160°) ok. 45 minut.Przepis z "Backspass. Lieblingskuchen" Nr 15/2010Przepis uczestniczy w akcjach: