ßßß Cookit - przepis na Orientalny placek pomaranczowy

Orientalny placek pomaranczowy

nazwa

Wykonanie

Skad dokladnie pochodzi nie wiem... Pomysl gotowania pomaranczy w calosci jest naprawde oryginalny. Oryginalny jest tez smak placka- mocno pomaranczowy, lecz ma nieco cierpka nute- naprawde ciekawy smak :)
Na forme o srednicy 22 cm:
2 pomarancze
250 g mielonych orzechow laskowych
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g cukru
szczypta soli
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
6 jajek
polewa czekoladowa
orzechy laskowe siekane do posypania
Pomarancze zalac woda i wraz ze skorka gotowac na malenkim ogniu ok. 2 godziny. Odsaczyc, wyjac pestki i zmiksowac na pure.
Wymieszac mielone orzechy, cukier, cukier wanilowy i proszek do pieczenia. Jaja ubic na puszysta mase. Dodac pomaranczowe pure i orzechowa mieszanke i wymieszac. Wylac do natluszczonej formy i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C ( z termoobiegiem- 150°C) ok. 1 godzine.
Po wystudzeniu oblac polewa i posypac siekanymi orzechami.
Placek za dnia :) Swieci zolciutki, jak slonko :)
Placek noca- czarny jak noc z gwiazdami ;) Ale mi sie poetycko napisalo... ;)
Przepis dodaje do akcji:
Przepis z "Laura. Backen." Nr 2/2008
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/01/Orientalny-placek-pomaranczowy.html