ßßß
Dla 4 osob:1000 g miesa wolowego na gulasz pokrojonego na kawalki500 g cebuli2 papryczki chili200 g pieczarek2 lyzki olejusol, pieprz, slodka papryka w proszku4 lyzki pasty ajwar1 puszka pomidorow (425 ml)500 g kolorowych papryk150 g creme fraicheCebule obrac i posiekac, papryczki chili umyc i przepolowic. Olej rozgrzac w rondlu, usmazyc porcjami mieso na rumiano (dobrze przysmazone mieso to gwarancja smacznego gulaszu ;) ). Mieso wyjac. Na pozostalym tluszczu przysmazyc pokrojone w paski grzyby. Wlozyc spowrotem mieso i dodac cebule. Przyprawic do smaku sola pieprzem i papryka w proszku. Dodac pomidory i ajwar. Dodac 500 ml wody i zagotowac. Gotowac ok. 2 godziny.Straki papryki umyc, oczscic z gniazd nasiennych i pokroic na kawalki, dodac do gulaszu na 30 minut przed koncem gotowania. Ewentualnie ponownie doprawic do smaku. Podawac z kleksem smietany i z bulka lub bagietkami.Informacje z: "Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert" wyd. Weltbild 2008.Przepis uczestniczy w akcji: