Wykonanie
Znanego tez jako fenkul :) Jeszcze jedna zielona propozycja na powitanie wiosny i na pozegnanie "Zielonej akcji", ktora wprawila mnie w dobry humor- dziekuje pinkcake, za jej zorganizowanie. Salatka doskonale pasuje do ryb z grilla, ryb z patelni, gotowanych... Ozywi tez np. zwykle
parowki. :) Zapraszam!

Dla 5-6 osob:1 bulwa
kopru wloskiego (500 g)500 g ogorkow salatkowych6 lyzek
octu winnego2
szalotkipo 1,5 lyzki
oleju i siekanego
koperku1 lyzka
cukrusol
Koper wloski umyc, posiekac, przelozyc do miski,
ogorki obrac i pokroic w kostke, dodac do
kopru.
Szalotki oczyscic, posiekac, sparzyc na sicie, dodac do
salatki i wymieszac. Doprawic
sola do smaku. Z
cukru,
octu,
koperku i
oleju zrobic sos, ktorym zalac salatke. Wymieszac, odstawic do lodowki na conajmniej 15 minut, by skladniki sie "przegryzyly"Przepis z: "Nowa Kuchnia Polska" Gazety Wyborczej- "Spotkanie zielone" Nr. 15, 22 czerwca 2006 r.