ßßß Cookit - przepis na Salatka z kopru wloskiego

Salatka z kopru wloskiego

nazwa

Wykonanie

Znanego tez jako fenkul :) Jeszcze jedna zielona propozycja na powitanie wiosny i na pozegnanie "Zielonej akcji", ktora wprawila mnie w dobry humor- dziekuje pinkcake, za jej zorganizowanie. Salatka doskonale pasuje do ryb z grilla, ryb z patelni, gotowanych... Ozywi tez np. zwykle parowki. :) Zapraszam!
Dla 5-6 osob:
1 bulwa kopru wloskiego (500 g)
500 g ogorkow salatkowych
6 lyzek octu winnego
2 szalotki
po 1,5 lyzki oleju i siekanego koperku
1 lyzka cukru
sol
Koper wloski umyc, posiekac, przelozyc do miski, ogorki obrac i pokroic w kostke, dodac do kopru. Szalotki oczyscic, posiekac, sparzyc na sicie, dodac do salatki i wymieszac. Doprawic sola do smaku. Z cukru, octu, koperku i oleju zrobic sos, ktorym zalac salatke. Wymieszac, odstawic do lodowki na conajmniej 15 minut, by skladniki sie "przegryzyly"
Przepis z: "Nowa Kuchnia Polska" Gazety Wyborczej- "Spotkanie zielone" Nr. 15, 22 czerwca 2006 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/03/Salatka-z-kopru-wloskiego.html