Wykonanie
Jesli chcemy na Walentynki obdarowac ukochanego (ukochana) kwiatami, to polecam te oto wlasnorecznie... upieczone :)Na ok. 30 sztuk o srednicy 6 cm:1/8 l
mleka2 paczki
suszonych drozdzy125 g
cukru500 g
makiszczypta
soli1 lyzeczka skorki otartej z
cytryny125 g
margaryny do pieczenia100 g
twarozku naturalnego2
jajka100 g
konfitury1
zoltkoMleko ogrzac.
Make, sol,
cukier,
drozdze i
skorke z cytryny wymieszac w misce. Dodac
miekka margaryne,
twrozek i
jajka, dolac
mleko i zagniesc elastyczne ciasto. Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia na 30 minut.Ciasto ponownie zagniesc i rozwalkowac na ok. 2 cm grubosci. Wycinac szklanka okragle placuszki, ukladac na wylozona papierem do pieczenia blache. Krazki naciac nozyczkami kuchenymi w rownych odstepach na brzegach. W srodku zrobic zaglebienie i wlozyc kleks
marmolady. Kwiatki posmarowac roztrzepanym
zoltkiem. Piec ok. 15 minut w teamperaturze 180.A tak prezentowaly sie dzisiaj w naszym
sniadaniowym koszyczku::)