ßßß Cookit - przepis na Surowka z kapusty pekinskiej

Surowka z kapusty pekinskiej

nazwa

Wykonanie

W oryginale bylo z kapusty wloskiej, ale jej wczpraj nigdzie nie dostalam, wiec uzylam pekinskiej- w sumie podobnej. W zimie potrzena witamin- kapusta jest tu jak znalazl, jest zwlaszcza doskonala dostarczycielka witaminy C. Warto zjesc taka surowke do obiadu.
Na duza miske surowki:
500 g kapusty wloskiej lub pekinskiej
2 jablka
pol dlugiego ogorka salatkowego
sol, cukier
2 lyzki octu winnego
1/2 szklanki smietany
1 lyzka posiekanego zielonego kopru
Kapuste drobno poszatkowac, jablka obrac i zetrzec na tarce z grubymi otworami. Rozdrobnione produkty polac octem i wymieszac. Ogorka obrac, pokroic w polkrazki, dodac do kapusty i jablek. Przyprawic surowke sola i cukrem do smaku, wymieszac ze smietana.
A tu dla porownania jeszce oba rodzaje kapusty:
Kapusta wloska:
A to kapusta pekinska:
Zdjecia obu kapust ze strony: http://sklepirena.pl/index.php
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/01/Surowka-z-kapusty-pekinskiej.html