Wykonanie
W kuchni nadal pachnie- tym razem
chlebem.

Dwie kromki po prawej to
chleb pszenno-zytni z
otrebami przennymi i
maslanka(przepis z ksiazki "Brot & Brötchen" Helene Weinold-Leipold, wyd. Bassermann 2010, na dole koszyczka oraz bochenek z tylu to
chleb wiedenski (przepis z bloga http://smakmojegodomu.blox.pl/html - serdecznie dziekuje autorce). Pierwszy smakuje nieco jak graham, drugi to
chleb bialy zblizony do bulki. A smakuja oba. :)Wszystkie w calosci zostaly "pozarte" przez dzieciaki w przedszkolu mojego syna. Dzis odbywa sie tzw. poranek zdrowego sniadania, na ktory to rodzice dostarczali wlasnorecznie wykonane produkty. Chlebkow juz nie ma, a w kuchni rosnie kolejny- wymyslu mojego wlasnego, pewnie sie podziele pomyslem, jak juz upieke. A tym czasem przepisy na
chleby na powyzszym zdjeciu.
Chleb pszenno zytni z
otrebami pszennymi i
maslanka400 g
maki pszennej (typ 405)50 g
otreb pszennych50 g
maki zytniej (typ 1370)1 kostka
drozdzy swiezych (waga 12 g)1 lyzka
cukru450 ml
maslanki1 lyzeczka
solinieco
mlekaWymieszac w misce oba rodzaje
maki i
otreby. W srodku zrobic zaglebienie, wkruszyc tam
drozdze, wsypac
cukier.
Maslanke ogrzac do letniej temperatury. Wlac
polowe maslanki do zaglebienia, wymieszac i zrobic rozczyn. Odstawic do wyrosniecia przykrywajac sciereczka na 15 minut w cieple miejsce. Dodac pozostala
maslanke i sol. Ugniesc reka ciasto, tak aby juz nie kleilo sie do reki. Odstawic ponownie do wyrosniecia na 40 minut. Ciasto wyjac z miski, ugniesc ponownie przez chwile, uformulowac podluzyn bochenek, ulozyc na balsze, odstawic do wyrosniecia na 25 minut w cieple miejsce.
Chleb posmarowac
mlekiem, piec w piekarniku uprzednio nagrzanym do 225 °C ok. 30-40 minut.Rozczyn240 g
wody1 i 1/2 lyzki
drozdzy suszonych1 lyzka
cukru240 g cieplego
mleka326 g
maki pszennej (typ 405)Ciasto wlasciwe1 lyzka
soli3 lyzki roztopionego
masla570-600 g
maki pszennej (typ 405)Glazura1
jajko1 lyzka
mleka3 lyzki ziaren
sezamuDo miskiw lac
wode,
mleko. Wsypac
cukier,
make i
drozdze. Wymieszac. Odstawic pod przykryciem na ok. 1 godzine. Do rozczynu dodac sol,
maslo, szklanke
maki. Wyrabiac reka, dodawac
make w miare wyrabiania, tak aby otrzymac elastyczne ciasto, ktore nie kleji sie do reki. Odtsawic do wyrosniecia w cieple miejsce na ok. godzine. Podzielic na 2 czesci. Uformulowac 2 bochenki. Odstawic do wyrosniecia na ok. 40 minut. Bochenki posmarowac glazura, posypac
sezamem. Pierwsze 10
miut piec w temperaturze 220 °C, kolejne 25 minut w temperaturze 190°C.