ßßß Cookit - przepis na Chleb wiedenski

Chleb wiedenski

nazwa

Wykonanie

W kuchni nadal pachnie- tym razem chlebem.
Dwie kromki po prawej to chleb pszenno-zytni z otrebami przennymi i maslanka(przepis z ksiazki "Brot & Brötchen" Helene Weinold-Leipold, wyd. Bassermann 2010, na dole koszyczka oraz bochenek z tylu to chleb wiedenski (przepis z bloga http://smakmojegodomu.blox.pl/html - serdecznie dziekuje autorce). Pierwszy smakuje nieco jak graham, drugi to chleb bialy zblizony do bulki. A smakuja oba. :)
Wszystkie w calosci zostaly "pozarte" przez dzieciaki w przedszkolu mojego syna. Dzis odbywa sie tzw. poranek zdrowego sniadania, na ktory to rodzice dostarczali wlasnorecznie wykonane produkty. Chlebkow juz nie ma, a w kuchni rosnie kolejny- wymyslu mojego wlasnego, pewnie sie podziele pomyslem, jak juz upieke. A tym czasem przepisy na chleby na powyzszym zdjeciu.
Chleb pszenno zytni z otrebami pszennymi i maslanka
400 g maki pszennej (typ 405)
50 g otreb pszennych
50 g maki zytniej (typ 1370)
1 kostka drozdzy swiezych (waga 12 g)
1 lyzka cukru
450 ml maslanki
1 lyzeczka soli
nieco mleka
Wymieszac w misce oba rodzaje maki i otreby. W srodku zrobic zaglebienie, wkruszyc tam drozdze, wsypac cukier. Maslanke ogrzac do letniej temperatury. Wlac polowe maslanki do zaglebienia, wymieszac i zrobic rozczyn. Odstawic do wyrosniecia przykrywajac sciereczka na 15 minut w cieple miejsce. Dodac pozostala maslanke i sol. Ugniesc reka ciasto, tak aby juz nie kleilo sie do reki. Odstawic ponownie do wyrosniecia na 40 minut. Ciasto wyjac z miski, ugniesc ponownie przez chwile, uformulowac podluzyn bochenek, ulozyc na balsze, odstawic do wyrosniecia na 25 minut w cieple miejsce.
Chleb posmarowac mlekiem, piec w piekarniku uprzednio nagrzanym do 225 °C ok. 30-40 minut.
Rozczyn
240 g wody
1 i 1/2 lyzki drozdzy suszonych
1 lyzka cukru
240 g cieplego mleka
326 g maki pszennej (typ 405)
Ciasto wlasciwe
1 lyzka soli
3 lyzki roztopionego masla
570-600 g maki pszennej (typ 405)
Glazura
1 jajko
1 lyzka mleka
3 lyzki ziaren sezamu
Do miskiw lac wode, mleko. Wsypac cukier, make i drozdze. Wymieszac. Odstawic pod przykryciem na ok. 1 godzine. Do rozczynu dodac sol, maslo, szklanke maki. Wyrabiac reka, dodawac make w miare wyrabiania, tak aby otrzymac elastyczne ciasto, ktore nie kleji sie do reki. Odtsawic do wyrosniecia w cieple miejsce na ok. godzine. Podzielic na 2 czesci. Uformulowac 2 bochenki. Odstawic do wyrosniecia na ok. 40 minut. Bochenki posmarowac glazura, posypac sezamem. Pierwsze 10 miut piec w temperaturze 220 °C, kolejne 25 minut w temperaturze 190°C.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/11/Chleb-pszenno-zytni-z-otrebami-chleb-wiedenski.html