ßßß

Zaczyn:7 g suszonych drozdzy1/4 szklanki letniej wody2 lyzki cukruCiasto:60 g masla2 lyzeczki soli1 1/2 szklanki maslanki2 1/2 szklanki maki orkiszowej pelnoziarnistej2 1/2 szklanki maki pszennejDo duzej miski wsypac drozdze, cukier i wlac wode. Wymieszac. Odstawic na 5 minut. Nastepnie dodac miekkie maslo, ciepla maslanke i sol. Wymieszac drewniana lyzka. Dodac przesiana make orkiszowa, wymieszac. Dodawac stopniowo make przenna, az ciasto bedzie na tyle zwarte, ze nie mozna mieszac. Wyrabiac rekoma ok. 5 minut dosypujac pozostala make. Przykryc sciereczka i odstawic na 15 minut. Ponownie wyrabiac 10 minut. Przykryc sciereczka w misce i odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci. Przelozyc do koszyczka wylozonego posypana maka sciereczka, przykryc sciereczka i odstawic ponownie do wyrosniecia tak, aby chleb wypelnil koszyk (podwojenie objetosci). Przelozyc lekko na blache do pieczenia. Piekarnik spryskac woda. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190-200°C.Przepis z "Polska gotuje" nr 4/2012