ßßß Cookit - przepis na Drozdzowy chleb pszenno-orkiszowy na maslance

Drozdzowy chleb pszenno-orkiszowy na maslance

nazwa

Wykonanie

Cudownie sie z tym ciastem pracowalo- az chcialo sie gniesc. takie pulchniutkie i mieciutkie. Chleb po upieczeniu tez bardzo pyszny. Polecam!
Zaczyn:
7 g suszonych drozdzy
1/4 szklanki letniej wody
2 lyzki cukru
Ciasto:
60 g masla
2 lyzeczki soli
1 1/2 szklanki maslanki
2 1/2 szklanki maki orkiszowej pelnoziarnistej
2 1/2 szklanki maki pszennej
Do duzej miski wsypac drozdze, cukier i wlac wode. Wymieszac. Odstawic na 5 minut. Nastepnie dodac miekkie maslo, ciepla maslanke i sol. Wymieszac drewniana lyzka. Dodac przesiana make orkiszowa, wymieszac. Dodawac stopniowo make przenna, az ciasto bedzie na tyle zwarte, ze nie mozna mieszac. Wyrabiac rekoma ok. 5 minut dosypujac pozostala make. Przykryc sciereczka i odstawic na 15 minut. Ponownie wyrabiac 10 minut. Przykryc sciereczka w misce i odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci. Przelozyc do koszyczka wylozonego posypana maka sciereczka, przykryc sciereczka i odstawic ponownie do wyrosniecia tak, aby chleb wypelnil koszyk (podwojenie objetosci). Przelozyc lekko na blache do pieczenia. Piekarnik spryskac woda. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190-200°C.
Przepis z "Polska gotuje" nr 4/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/07/Drozdzowy-chleb-pszenno-orkiszowy-na-maslance.html