Wykonanie
Cudownie sie z tym
ciastem pracowalo- az chcialo sie gniesc. takie pulchniutkie i mieciutkie.
Chleb po upieczeniu tez bardzo pyszny. Polecam!


Zaczyn:7 g
suszonych drozdzy1/4 szklanki letniej
wody2 lyzki
cukruCiasto:60 g
masla2 lyzeczki
soli1 1/2 szklanki
maslanki2 1/2 szklanki
maki orkiszowej pelnoziarnistej2 1/2 szklanki
maki pszennejDo duzej miski wsypac
drozdze,
cukier i wlac
wode. Wymieszac. Odstawic na 5 minut. Nastepnie dodac miekkie
maslo, ciepla
maslanke i sol. Wymieszac drewniana lyzka. Dodac przesiana
make orkiszowa, wymieszac. Dodawac stopniowo
make przenna, az ciasto bedzie na tyle zwarte, ze nie mozna mieszac. Wyrabiac rekoma ok. 5 minut dosypujac pozostala
make. Przykryc sciereczka i odstawic na 15 minut. Ponownie wyrabiac 10 minut. Przykryc sciereczka w misce i odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci. Przelozyc do koszyczka wylozonego posypana
maka sciereczka, przykryc sciereczka i odstawic ponownie do wyrosniecia tak, aby
chleb wypelnil koszyk (podwojenie objetosci). Przelozyc lekko na blache do pieczenia. Piekarnik spryskac
woda. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190-200°C.Przepis z "Polska gotuje" nr 4/2012