Wykonanie
Pyszny
napój mleczno-
kokosowy przygotowany na bazie
orzecha kokosowego.Bardzo lubię
kokos w każdej postaci i właśnie dlatego postanowiłam spróbowaćjak smakuje w naturze.Kupiłam go po raz pierwszy , ze zwykłej ciekawości, bo przecież zupełnie nie miałam pojęcia jak go wykorzystać i jak się za niego zabrać. Znalazłam w
sieci parę wskazówek /..a jest ich sporo/ w jaki sposób go otworzyć i zaspokoiłam swoją ciekawość.......a wnioski nasunęły się wkrótce. Chyba lepiej kupić gotowe wiórki.............zbyt duzo pracy..
Kupując
kokos należy zwrócić uwagę,czy podczas potrząsania można usłyszeć chlupanie płynu zawartego w środku.Na skorupie
kokosa można zauważyć trzy dziurki . Należy znaleźć wśród nich miękki tzw. słaby punkt. Właśnie tutaj robi się otwór /
ostrym narzędziem , śrubokrętem / i stawia
owoc w naczyniu tak, aby jego zawartość spłynęła / można potrząsać/.
Woda kokosowa jest bezbarwna i prawie bezwonna. Po usunięciu płynu
owoc można mocno uderzyć młotkiem i może się otworzy , ale wybrałam trochę dłuższą
drogę, lecz dla mnie łatwiejszą, czyli w sposób mniej drastyczny włożyć go do nagrzanego piekarnika /190/ st.C . Pod wpływem wysokiej temperatury łupina
kokosa pęka. Piekarnik należy wyłączyć i po lekkim przestygnięciu wyjąć
kokos. W pęknięcie włożyć nóż, a
kokos się otworzy. Wyjąć biały miąższ /lub obrać
owoc z zewnętrznej skóry obieraczką do warzyw/ i zetrzeć na tarce lub w blenderze. Z tak otrzymanych wiórek można przygotować np. pyszny
napój kokosowyDo tego koktajlu potrzebne są tylko dwa składniki
Napój jest może trochę mdły, ale wydobywa cudowny, prawdziwy smak
kokosu. Aby nieco ożywić ten smak wystarczy dodać plasterek
ananasa lub kilka truskawek/ można ewentualnie dosłodzić/
Składniki:1/4 miąższu z
kokosawoda kokosowa /uzyskana z kokosa/
mleko lub
woda mineralna do uzyskania pożądanej konsystencji/u mnie łącznie 300 ml płynu/Starty lub rozdrobniony miąższ połączyć z
wodą kokosową i mlekiem/ lub
wodą /.Całość zblendować /w dobrym blenderze lub mikserze do koktajli/ na jednolity płyn.