Wykonanie
Przeczytałam wiele przepisów na domowej roboty
mleka, czy to
kokosowe,
migdałowe,
ryżowe...ale sama nie robiłam, mimo że
kokosowe kupuję dość regularnie dla syna. Alergia się uspokoiła i nie chcę wywoływać wilka z lasu, a syn bardzo lubi
płatki lub owsiankę na śniadanie stąd pomysł z "niekrowim"
mlekiem. Kupne
kokosowe zawierało najmniej, moim zdaniem, zbędnych dodatków typu
sól, zagęstniki itp. i w smaku najbardziej nam odpowiadało. Jednak jego zapas szybko się kończy, dlatego chciałam wypróbować domowy sposób. Zapraszam :)
15 dkg wiórek
kokosowych800 ml
wody tuż po przegotowaniuWiórki zalewam
wodą i odstawiam na 2 - 3 godziny.Po tym czasie blenduję i odcedzam wiórki na gęstym sitku i odciskam z
mleka.
Mleko przelewam do słoiczka(otrzymałam nieco ponad 400 ml), zakręcam i przechowuję w lodówce do 3 dni.Na
mleku po blendowaniu powstała piana, która po schłodzeniu w lodówce zgęstniała, a
mleko ma strukturę kupnego w puszce, dzięki
czemu nie
będę już musiała kupować, a
będę robić je sama. Smacznego!!!