Wykonanie
Jeśli przyrządzacie danie z
mlekiem kokosowym, to warto kupić świeży
kokos i zrobić
mleko samemu. Jest to tańsza, ale przede wszystkim zdrowsza opcja.
Mleko kokosowe świetnie smakuje z
kawą. Polecam uczulonym na
białko mleka krowiego.Okres trwałości: 3 dni.Przygotowanie
mleka: ok. 30 min.Pieczenie wiórków: 15-30 min.Składniki1
kokosok. 200ml gorącej
wodyPrzyrządykorkociągduży nóż (najlepiej stary, rzadko używany)młotekmałe sitkomały nóżblendergazamiskaPrzygotowanie
mlekaWbij korkociąg w jedno z
trzech oczek
kokosa (zdj. 1) i okręcaj, aż
zrobi się spory otwór (zdj. 2).Wylej płyn do miseczki (zdj. 3).Wbij nóż w
kokos i uderzaj w niego młotkiem, aż
orzech pęknie (zdj. 4). Warto użyć starego noża, którego nie będzie żal w razie, gdyby uderzenia młotkiem zniszczyły rękojeść odrobinę.Przy pomocy małego noża,oddziel miąższ od skorupy (zdj. 5).Obierz miąższ ze skórki (zdj. 6).Zważ obrany miąższ i odmierz tyle samo
wody.Zagotuj
wodę.W blenderze umieść miąższ, odlany prez sitko płyn z
kokosa oraz gorącą
wodę (zdj. 7).Włącz blender na ok. 2 min. tak, by miąższ został równomiernie zmielony.Przełóż wszystko na złożoną w pół gazę i wyciśnij
mleko do miski, intensywnie wykręcając gazę i cisnąc dłonią masę (zdj. 8, 9 i 10).Powstałe
mleko użyj lub umieść w lodówce. Po jakimś czasie oddzieli się
śmietanka. Możesz jej użyć lub ponownie połączyć z resztą płynu.Suszenie
wiórków kokosowychNastaw piekarnik na temp. 60 st. C.Wiórki, które zostały w gazie rozłóż na blasze, na papierze pergaminowym (zdj. 11).Wstaw do pieca na ok. 15-30 min.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u