Wykonanie

Pyszne połączenie zielonych warzyw z
jajkiem i
pomidorem, niewiele dodatków, a efekt zaskakujący.Prosto , smacznie , zdrowo i kolorowo.
Fasolka szparagowa,
szparagi i
świeży szpinak to bogactwo witamin i
soli mineralnych.
Pomidor , choć jeszcze nie tak smaczny jak w sezonie doskolale uzupełnia kolorystycznie całą kompozycję.
Jajka równiez pełnią tu swoją bardzo ważną rolę. Jeszcze tylko kromeczka chrupiącego
pieczywa i danie skompletowane. Dla mnie lekkie, pyszne drugie danie obiadowe.

Składniki /2 porcje/200 g
zielonych szparagów200 g
zielonej fasolki szparagowej200 g
pomidorków koktajlowychgarść świeżych liści
szpinaku2
jajka1 łyżka prażonych
orzeszków piniowychsos balsamiczny3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżki
octu balsamicznegosól i
pieprz do smakuWykonanie:-
Szparagi umyć /jeśli wymagają obrać/, odciąć twarde końce i ugotować w osolonej wodzie /ok.3-5 min/ . Odcedzić, przelać zimną
woda i odsączyć. Przekroić wzdłuż.-
Fasolkę obrać , ugotować al dente,przelać zimną
wodą i pokroić na mniejsze kawałki.-
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną
wodą i obrać , przekroić na 4 części.-
Pomidorki sparzyć wrzątkiem, przelać zimną
wodą, zdjąć skórkę .Pokroić na ćwiartki /można usunąć gniazdka nasienne/.-
Oliwę połączyć z
octem balsamicznym tworząc gładką emulsję.-Umyty
szpinak ułożyć na półmisku /lub w salaterce/.-Na
szpinaku układać warstwami przygotowane warzywa i
jajka.-Doprawić do smaku
sola i
pieprzem.-Schłodzić.-Przed podaniem
sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.