Wykonanie

W upalne dni, kiedy temperatura przekracza 28 st .nie mam zbyt wielkiej ochoty na gotowanie i przebywanie w kuchni dłużej, niż jest to konieczne.No i z chęcią do jedzenia też różnie bywa .W takie właśnie dni najchętniej zjadam świeże ,orzeźwiające sałatki
owocowe i warzywne z dodatkiem chrupiącego
pieczywa./najlepiej własnego -uff jak gorąco-chyba lepiej kupić./Doskonałą orzeźwiającą, ale jednocześnie pożywną
sałatkę można przygotować z
avocado- łącząc go z
truskawkami ,a doprawiając
sosem balsamicznym. Czyli szybko, zdrowo i kolorowo.

Składniki:/ na 2 osoby/1
avocado dojrzałe300 g
truskawekkilka liści świeżej
bazylii2 łyżki
oliwy z oliwek1,5 łyżki
octu balsamicznegosól morskapieprz kolorowy/świeżo zmielony/sok z ½
cytryny
Wykonanie:
Avocado przekroić na pół ,wyjąć pestkę, naciąć miąższ w ratkę i przy pomocy łyżeczki wyjąć kostki
owocu. Przełożyć do miseczki i skropić
sokiem z cytryny. Opłukane, wysuszone
truskawki obrać z szypułek i pokroić w grube plastry.Połączyć
avocado z
truskawkami, dodać świeżą bazylię/listki „porwać” palcami/,posypać zmielonym
pieprzem, i polać sosem balsamicznym/należy połączyć
oliwę z
octem,szczyptą
soli morskiej i dokładnie wymieszać/dosolić w/g uznania.Ponieważ lubię
ocet balsamiczny dodatkowo
skropiłam moją
sałatkę kremem balsamicznym, który jest bardziej gęsty od
octu .Mój krem jest gotowy ale wystarczy „zredukować”
ocet balsamiczny na małym ogniu aby zmienił swoją konsystencję.
Sałatkę podawać mocno schłodzoną z dodatkiem świeżej
bagietki.
Buon appetito







A może ktoś się skusi na
truskawki ze świeżym ogórkiem?..... zobacz

Nie ma to jak
melon,a szczególnie na upalne dni...... zobacz