ßßß
Orze ź wiają ca, pełna witamin "sałatka owocowa" ,którą możemy przygotować na deser lub zajadać się o dowolnej porze dnia .Dzisiaj przygotowałam wersję dla dorosłych, a więc z odrobiną alkoholu.Jest pyszna ,a zmieniając dowolnie składniki otrzymamy różne kombinacje smakowe .Sezon na owoce cytrusowe właściwie się kończy więc można jeszcze wykorzystać ostatnie zapasy.Z pewnością na półkach sklepowych będziemy mogli znaleźć je przez jakiś jeszcze czas ,ale jestem zwolenniczką owoców sezonowych więc czekam z utęsknieniem na truskawki ,czereśnie ,wiśnie,poziomki ,maliny,porzeczki ,a potem brzoskwinie, morele itd.
A na moją kompozycję owocową zużyłam:Składniki:ananas /kilka plastrów, mój jest świeży,ale może być również z puszkimandarynki/ 2 sztkiwi/1 sztjabłko /1sztgruszka /1sztbanan /1sztwiśnie w syropie/ do dekoracji/orazmiód/ dowolny ok.2 łyżeksok z limonki½ szklanki białego wina/użyłam wermut w wersji bezalkoholowej dowolny sok z owocówWykonanie:Wszystkie owce po uprzednim umyciu/jabłko, gruszka,/ lub obraniu /pomarańcza, mandarynki,kiwi, banan, ananas/pokroić,lub podzielić na małe cząstki i umieścić w salaterkach.Ozdobić wisienkami.Miód połączyć z sokiem z limonki, dodać wino ,wymieszać. Otrzymaną emulsją miodowo- winną polać owoce, przykryć folią i wstawić do lodówki na ok.1/2 godz.Przyznam się, że nie czekałam tak długo, chociaż „sałatka” ta powinna być dobrze schłodzona i pełna winnego aromatu.