Wykonanie

Orze ź wiają ca, pełna witamin "
sałatka owocowa" ,którą możemy przygotować na deser lub zajadać się o dowolnej
porze dnia .Dzisiaj przygotowałam wersję dla dorosłych, a więc z odrobiną
alkoholu.Jest pyszna ,a zmieniając dowolnie składniki otrzymamy różne kombinacje smakowe .Sezon na
owoce cytrusowe właściwie się kończy więc można jeszcze wykorzystać ostatnie zapasy.Z pewnością na półkach sklepowych będziemy mogli znaleźć je przez jakiś jeszcze czas ,ale jestem zwolenniczką
owoców sezonowych więc czekam z utęsknieniem na
truskawki ,
czereśnie ,
wiśnie,
poziomki ,
maliny,
porzeczki ,a
potem brzoskwinie,
morele itd.


A na moją kompozycję
owocową zużyłam:Składniki:
ananas /kilka plastrów, mój jest świeży,ale może być również z puszkimandarynki/ 2 sztkiwi/1 szt
jabłko /1szt
gruszka /1szt
banan /1szt
wiśnie w syropie/ do dekoracji/orazmiód/ dowolny ok.2 łyżek
sok z limonki½ szklanki białego wina/użyłam
wermut w wersji bezalkoholowej dowolny sok z
owocówWykonanie:Wszystkie owce po uprzednim umyciu/jabłko,
gruszka,/ lub obraniu /pomarańcza,
mandarynki,
kiwi,
banan, ananas/pokroić,lub podzielić na małe cząstki i umieścić w salaterkach.Ozdobić wisienkami.
Miód połączyć z
sokiem z limonki, dodać
wino ,wymieszać. Otrzymaną emulsją
miodowo-
winną polać
owoce, przykryć folią i wstawić do lodówki na ok.1/2 godz.Przyznam się, że nie czekałam tak długo, chociaż „sałatka” ta powinna być dobrze schłodzona i pełna
winnego aromatu.
