Wykonanie

Gotowany deser
śmietankowy /czyli panna cotta/ jest już bardzo mocno rozpowszechniony i zajmuje jedno z czołowych miejsc wśród deserów i to nie tylko we Włoszech.Panna cotta pochodzi z północnych Włoch ,a sekret udanego, delikatnego deseru to mieszanka dobrej
śmietany,
mleka,
cukru i
żelatyny podgrzewana na wolnym ogniu, a następnie schłodzona w foremkach i podawana z karmelem lub owocowymi dodatkami.Ale o tym każdy już wie, a ja mam dziś zachciankę na ten słodki i prosty w wykonaniu deser.

Składniki:250 ml
mleka kokosowego350 ml
smietany 30%2 pełne łyżeczki
żelatyny w proszku100 g
cukrucukier wanilinowy lub aromatSos
czekoladowy:100g
czekolady gorzkiej6 łyżek
mleka kokosowego6 łyżek wiórek
kokosowych
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej
wody,
mleko kokosowe ,
śmietanę cukier,
wanilię umieścić w rondelku.Podgrzewać całość na wolnym ogniu do rozpuszczenia się
cukru /masa powinna być gorąca,ale jej nie gotować/ .Dodać rozpuszczoną
żelatynę i podgrzewać jeszcze ok.2-3 minuty.Odstawić z ognia i przestudzić,a następnie wlać do foremek i wstawić do lodówki na ok.2-4 godz .Przygotować sos
czekoladowy.
Czekoladę pokroić na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej.Do rozpuszczonej
czekolady wlać gorące
mleko kokosowe i dobrze połączyć składniki, pozostawić do lekkiego przestygnięcia.Po przestudzeniu polać deser i posypać obficie wiórkami kokosowymi.Aby deser łatwiej wyjąć z foremek należy na chwilę wstawić je do ciepłej
wody.
