ßßß Cookit - przepis na Deser śmietankowo-kokosowy z sosem czekoladowym - panna cotta al cocco

Deser śmietankowo-kokosowy z sosem czekoladowym - panna cotta al cocco

nazwa

Wykonanie

Gotowany deser śmietankowy /czyli panna cotta/ jest już bardzo mocno rozpowszechniony i zajmuje jedno z czołowych miejsc wśród deserów i to nie tylko we Włoszech.
Panna cotta pochodzi z północnych Włoch ,a sekret udanego, delikatnego deseru to mieszanka dobrej śmietany, mleka, cukru i żelatyny podgrzewana na wolnym ogniu, a następnie schłodzona w foremkach i podawana z karmelem lub owocowymi dodatkami.
Ale o tym każdy już wie, a ja mam dziś zachciankę na ten słodki i prosty w wykonaniu deser.
Składniki:
250 ml mleka kokosowego
350 ml smietany 30%
2 pełne łyżeczki żelatyny w proszku
100 g cukru
cukier wanilinowy lub aromat
Sos czekoladowy:
100g czekolady gorzkiej
6 łyżek mleka kokosowego
6 łyżek wiórek kokosowych
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej wody,mleko kokosowe ,śmietanę cukier,wanilię umieścić w rondelku.Podgrzewać całość na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru /masa powinna być gorąca,ale jej nie gotować/ .Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać jeszcze ok.2-3 minuty.Odstawić z ognia i przestudzić,a następnie wlać do foremek i wstawić do lodówki na ok.2-4 godz .Przygotować sos czekoladowy.Czekoladę pokroić na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Do rozpuszczonej czekolady wlać gorące mleko kokosowe i dobrze połączyć składniki, pozostawić do lekkiego przestygnięcia.Po przestudzeniu polać deser i posypać obficie wiórkami kokosowymi.
Aby deser łatwiej wyjąć z foremek należy na chwilę wstawić je do ciepłej wody.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/deser-smietankowo-kokosowy-panna-cotta.html